Kiska: Az idősek aktív időtöltésre vágynak, az egészségügy aggasztja őket

Kiska: Az idősek aktív időtöltésre vágynak, az egészségügy aggasztja őket

A szlovákiai időseket leginkább az egészségügy helyzete aggasztja, de fontos számukra az önmegvalósítás és az is, hogy ne maradjanak egyedül. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki hétfőn, miután idős emberekkel találkozott az október, az idősek iránti tisztelet hónapja jegyében.

Kiska elmondása szerint a beszélgetés fő témája az egészségügy volt. Az idősek leginkább a hosszú várakozási időre, az egészségügyi intézmények megközelíthetőségével kapcsolatos nehézségekre, illetve a szolgáltatások színvonalára panaszkodtak. Szóba került ugyanakkor a felsőfokú idősoktatás és a különféle klubok létesítése is, melyek fő célja, hogy az idősek ne érezzék magányosnak magukat.

Hírdetés

Az elnök rámutatott a gondozói ellátás területén jelentkező problémákra is, melyek közül a legfőbb a gondozók nagyszámú kivándorlása. „Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, mit fognak csinálni, ha az anyjuk vagy az apjuk magatehetetlen lesz. Hogyan fognak tudni segíteni rajtuk” – vetette fel Kiska. 

„Ezek azok a témák, amelyekről gyakran kellene beszélnünk, ha tényleg gondoskodni akarunk arról, hogy a szüleink és a nagyszüleink boldog öregkort élhessenek meg” – zárta az elnök.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »