Kiska átvette a Masaryk Egyetem Nagy Arany Díját

Kiska átvette a Masaryk Egyetem Nagy Arany Díját

Andrej Kiska államfő kedden átvette a brünni Masaryk Egyetem Nagy Arany Díját, amelyet Mikuláš Bek rektor adott át az egyetem megalapításának 100. évfordulója alkalmából. Mint elmondta, a szlovák államfő szerinte hozzájárult a Masaryk- és Štefánik-féle hagyomány megőrzéséhez a cseh és a szlovák politikában.

Kiska a beszédében a populizmus és a gyűlöletkeltés veszélyéről beszélt, valamint felhívta a figyelmet az államba vetett bizalom elveszésének a problémájára. Erről a ČT24 hírtelevízió tájékoztatott.

Kiska a Masaryk Egyetem Jogi Karán a szabadság és a demokrácia értékeiről, valamint az emberi jogokról beszélt, amelyek szelleme az egyetem működését az első köztársaságtól kezdődően a mai napig végigkíséri.

A szlovák államfő továbbá a populizmus, a gyűlöletkeltés és az államba vetett bizalom hiányának a veszélyeiről beszélt. „A demokrácia, illetve a szabad és nyitott társadalom híveinek óvatosnak kell lennie. Egy kis figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy amit a demokrácia évekig épített, a rossz és a totalitarizmus egy éjszaka alatt visszavegye.”

Hírdetés

A rektor szintén hangsúlyozta, hogy a szabadság nem magától értetődő, és manapság is fontos az állam hatalmának a megosztása, a kisebbségben lévő vélemények elfogadása, a sajtószabadság, illetve a segítségnyújtás az erre rászorulóknak.

Bek szerint Kiska nem lett a „szürke hivatalnokoskodás” áldozata, ahogy a vulgáris vicceké sem. Nála az államférfiúi munka iránti alázat és a polgári emberiesség egyensúlyba került – tette hozzá Bek.

Az említett elismerést a második legnagyobb cseh egyetem osztja ki olyan hazai és külföldi személyiségeknek, akik sokat tettek a demokráciáért. Korábban Károly herceg, Madeleine Albright, az USA korábbi külügyminisztere és Aleksander Kwasniewski lengyel államfő is megkapta ezt a díjat.

Kiska a díjátadón kívül egy előadáson és egy beszélgetésen is részt vesz az egyetem Társadalomtudományi Karán, valamint Brünn polgármesterével is találkozik. Kiska zárásképpen megnyitja a Tugendhat villában rendezett kiállítást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »