Kiska árvái

Kiska árvái

Szombaton a Za ľudí tisztújító kongresszust tart. A párton belül módosulhatnak az erőviszonyok. A legfontosabb kérdés az lesz, hogy az új elnök betölti-e azt az űrt, amelyet Andrej Kiska pártalapító maga mögött hagyott. A jelöltek között izgalmas csata várható, a történet amiatt is érdekes, hogy milyen értékrendű alakulat formálódik.

Andrej Kiska volt köztársasági elnök abban a reményben alapított pártot 2019 nyarán, hogy a februári parlamenti választáson ő lesz a fő kihívója Robert Ficónak, s majd az ellenzék vezetőjeként képes lesz összefogni a különböző érdekeltségű politikai szubjektumokat. A szentimentális álom hamar szertefoszlott, a párt ugyanis örülhet, hogy egyáltalán a parlamentbe jutott.

Ugyanakkor a Za ľudí az új kormány tagja lett, igaz, ők vannak a legkevesebben, és Kiska távozását követően szinte alig mutatnak életjeleket.

A párt tehát egymagában gyenge, és nincsenek vezéregyéniségei sem, a pártelnöki posztért azonban többen bejelentkeztek.

Pártvezetői ambíciója van Veronika Remišovának, aki amelett, hogy minisztériumot vezet, a kormány első alelnöke. Ne feledkezzünk meg Juraj Šeligáról sem, aki fiatal és feltörekvő politikus, még csak most van karrierje kezdetén. Habár mind a két személy konzervatív világszemléletű, köztük a törésvonal máshol húzódik meg, s a két személyiség két táborra osztja a pártot.

Az elnökjelöltek személye azonban annyiban az utolsó napokban módosult, hogy még a kongresszus előtt kiderült, Šeliga helyett a tapasztaltabb Miroslav Kollár lesz Veronika Remišová kihívója.

Ennek fügvényében a két személy közötti különbség is sokkal jobban kiéleződik.

Miroslav Kollár értekrendje sokkal liberálisabb, mint Veronika Remišováé. Ez pedig nagyban befolyásolhatja a párt jövőjét, és az is eldől, hogy a Za ľudí milyen úton indul tovább, a jobbközép, illetve konzervatívabb alakulatból könnyen liberális formáció képződhet.

Hírdetés

A párton belül egyértelműen Veronika Remišová tűnik a legkiegyensúlyozottabb politikusnak.  Az ő tapasztalata, illetve a kormányon belüli pozíciója nagyobb mozgásteret biztosít számára. Szakértelme és diplomáciai érzéke miatt nemcsak a kormányon belüli más pártok képviselőivel képes szót érteni, de a külföldi tárgyalásokon is helyt tudott állni. Igor Matovič kormányfővel együtt Csehországba és Lengyelországba is ellátogatott. Érdekesség, hogy egykoron még a kormányfő mozgalmában jeleskedett, de távozását követően sem romlott meg a viszonya az OĽaNO vezetőjével, sőt Veronika Remišová egy fontos kapocs lehet a kormányfő és a Za ľudí között, nélküle ugyanis sokkal kiélezettebb lenne ez a viszony.

Ugyanakkor ez fordítva is elsülhet.

A miniszterelnökkel való tapintatos kapcsolat nem biztos, hogy kifizetődő lenne. A Za ľudí egyre távolságtartóbb lett, a párt politikusain érződik egyfajta csalódottság. Ha választhatnának, a párt képviselői inkább a liberálisabb pártokkal vennék fel a kapcsolatot a jövőben. A Matovič vezette kormánykoalíciót pragmatikus szempontból támogatják, a „kisebbik rossz” alapon.

Miroslav Kollár egy mérsékelt liberális politikus. A galgóci polgármester már többször felszólalt a parlamentben, Igor Matovič és az OĽaNO ellen. Kritikus véleményét sosem rejtette véka alá. Gondoljunk csak arra, mennyire ellenezte az OĽaNO által beterjesztett abortusztörvényt, illetve ő fejezte ki az egyik leghangosabban csalódását, amikor a parlament nem hagyta jóvá az emberjogi biztos, Mária Patakyová éves jelentését.

A kormányfő, Igor Matovič is szembesült Kollár negatív bírálataival. A kormányfővel szembeni bizalmatlansági szavazáson Matovič a sajtón keresztül üzent a Za ľudí képviselőjének, hogy játsszon nyílt lapokkal, legyen tökös és ne szavazzon neki bizalmat.

Miroslav Kollár személyisége annyiban érdekes, hogy nem tartja magát a pártot megosztónak. A nyilatkozatai és az értékrendje alapján jobbközép pártban gondolkodik, amely egy tető alá tudja hozni a liberálisokat és a konzervatívokat, mint ahogyan az az egykori SDKÚ-nak sikerült.

Kétséges, hogy ez sikerülne-e, hiszen ma már máshol tartunk, a korszellem miatt, a mai politikai kultúrharcban nagyon nehezen lehetne összehozni egy ilyen formációt. Erre egyedül egy karizmatikus vezető képes, aki a csapatot össze tudja kovácsolni. Andrej Kiska jobban megfelelt ennek a kihívásnak, s távozásával megnehezítette a Za ľudí sorsát.

A párt számára vízválasztó lesz a szombati kongresszus.

Veronika Remišová mellett a szakmaiság és a kormányfőhöz való diplomatikus viszonya szól, illetve Kiska támogatása. Miroslav Kollár nyíltabbá és színesebbé tenné a pártot, az ő vezetésével sokkal nagyobb lenne a Za ľudí koalíciós potenciálja.

Egy dolog azonban biztos. A párt jellegét Kiska határozta meg. Nélküle a Za ľudí képviselői magukra maradt gyerkőcök, akik keresik a kiutat. Becsületükre szóljon, hogy nem adják fel, és igyekeznek új apát találni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »