Kiska a szeredi Holokausztmúzeumban emlékezett meg a győzelem napjáról

Kiska a szeredi Holokausztmúzeumban emlékezett meg a győzelem napjáról

A győzelem napja kapcsán Kiska megjegyezte: a második világháború kitörésének egyik oka éppen a nemzetek közötti gyűlölködés megnövekedése volt. Kiksa ezzel szemben Szlovákiát olyan országnak szeretné látni, ahol az emberek egyetértésben, és nem gyűlöletben élnek.

Andrej Kiksa államfő a győzelem napja alkalmából meglátogatta a szeredi Holokausztmúzeumot, és három második világháborús emlékhelyet is a városban. “Ma a második világháború befejezésére emlékezünk. (…) Azt gondolom, hogy az évforduló kapcsán két fontos mondandónk van: nem felejtünk, és köszönjük. Nem felejtjük el, mi volt a második világháború kirobbanásának oka: elsősorban az egyes emberek, embercsoportok és nemzetek iránti gyűlölet. Az alapvető emberi értékek, az emberi méltóság elvesztése. És óriási köszönetet is kell mondanunk, elsősroban a Vörös Hadsereg katonáinak, oroszoknak, ukránoknak, fehéroroszoknak, de Szlovákiában hála illeti a román, a francia és más nemzetek katonáit is, akik országunk felszabaditásáért harcoltak” – mondta Kiska a megemlékezésen.

Kotlebával soha nem ülne egy asztalhoz

A megemlékezés előtt Kiska a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) mai politikai vitaműsorában vendégeskedett. A kormány elsődleges feladatai között az államfő az egészségügy és az oktatás talpra állítását, valamint a korrupció visszaszorítását jelölte meg . Kiska pozitívan értékelte, hogy a kormány prioritásként kezeli ezeket a témákat, ugyanakkor megjegyezte: ha kudarcot vall, és nem nyújt megoldást a legégetőbb problémákra, van félnivalónk a következő választások eredményétől.

A szélsőségesség előretörése kapcsán a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppártot említette, amelynek elnökét, Marian Kotlebát a párt parlamentbe kerülése után Kiska a többi parlamenti párt elnökével ellentétben nem hívta meg az elnöki palotába. A mai műsorban az elnök megismételte, hogy Kotlebával nem hajlandó egy asztalhoz ülni. “Elnökként biztosan nem fogok ezzel az emberrel ahhoz az asztalhoz ülni, ahol olyan személyek foglaltak helyet, akik eszméinkért és országunkért küzdöttek” – mondta Kiska.

A szélsőségesség lehetséges okai között az államfő az identitásvesztést és a potenciális fenyegetettség érzését jelölte meg. “Meg kell mondanunk az igazat, hogy a szélsőségesség és a fasizmus itt van. Nagyon erős és világos választóvonalat kell húznunk, leszögezni, hogy ez a demokrácia, ez pedig már a szélsőséges fasizmus” – véli az elnök. A győzelem napja kapcsán Kiska megjegyezte: a második világháború kitörésének egyik oka éppen a nemzetek közötti gyűlölködés megnövekedése volt. Kiksa ezzel szemben Szlovákiát olyan országnak szeretné látni, ahol az emberek egyetértésben, és nem gyűlöletben élnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »