Kiska: a kötelező kvótarendszer politikailag halott

Az Európai Unió kötelező migránskvótákról szóló javaslata egy szerencsétlen elképzelés volt, amelyet politikai szempontból halottnak lehet tekinteni – jelentette ki Andrej Kiska szlovák elnök hétfőn Bukarestben, miután Klaus Iohannis román államfővel találkozott.

Európának ugyanakkor erkölcsi kötelessége, hogy ne tagadja meg a segítséget azoktól, akik a halál elől menekülnek, és szükség van az európai szolidaritásra is: önkéntes alapon kell segíteni a migrációs válságnak leginkább kitett uniós tagállamokat – árnyalta álláspontját a szlovák államfő.

Közös sajtóértekezletükön vendéglátója, Klaus Iohannis az uniós határvédelem megerősítését sürgette és úgy vélte: Európának a közös megoldás keresésére kell összpontosítania, és véget kell vetnie az uniót megosztó politikáknak. Románia bebizonyította, hogy képes megvédeni az unió külső határait, és tudja, mi a teendője a határsértőkkel – hangoztatta Iohannis országa schengeni tagfelvétele mellett érvelve.

A szlovák államfő kétnapos romániai állami látogatása alkalmából aláírták a két kulturális minisztérium 2020-ig szóló együttműködési programját. Andrej Kiska román háborús veteránokat tüntetett ki hétfőn, megemlékezve a román hadsereg véráldozatáról, amely a második világháború idején hozzájárult Szlovákia felszabadításához. A szlovák államfő kedden Nagyváradot és az Arad megyei Nagylakot is felkeresi, ahol a szlovák kisebbség vezetőivel találkozik.

Augusztusban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is Bukarestben járt, amikor román partnerével, Lazar Comanescuval közösen felavatták Alexander Dubcek szlovák reformkommunista politikus, az 1968-as prágai tavasz kulcsfigurája mellszobrát, amely a két ország kiváló kapcsolatát hivatott jelképezni a román fővárosban.

Romániában a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor csaknem 14 ezer lakos vallotta magát szlováknak, közülük több mint tízezren Bihar és Arad megyében laknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »