Kiska: A keddi szavazás az alkotmányról figyelmeztetésnek tekinthető

Andrej Kiska államfő szerint a parlament keddi szavazása az alkotmánybíró-választás módjáról figyelmeztetésnek tekinthető. Az elnök szerdán kijelentette: a fékek és ellensúlyok rendszere csak a szavazáskor keletkező zűrzavarnak köszönhetően maradt érintetlen.

„Annak érdekében, hogy további 12 évre hatalmába kerítse az Alkotmánybíróságot, a kormánytöbbség képes volt a fasiszták támogatására támaszkodni. Komoly figyelmeztetés az is, hogy az elv, amelynek alapján megalkották az alkotmányt, illetve a kölcsönös fékek és ellensúlyok demokratikus rendszere, amelyet a legfontosabb szlovákiai bíróság helyeinek betöltésekor alkalmaznak, csak a szavazáskor keletkező zűrzavarnak köszönhetően maradt érintetlen” – jelentette ki az államfő.

Hozzátette: az állam képviselőinek továbbra is az a kötelességük, hogy visszaadják az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, ehhez pedig az alkotmánybírók tisztességes megválasztása is hozzátartozik.

„A parlament kötelessége jövő februárig 18 olyan jelöltet felajánlani az elnöknek, akik megfelelnek azoknak a szakmai és erkölcsi kritériumoknak, melyeket az Alkotmánybíróság megkövetel” – hangsúlyozta Kiska.

Hírdetés

Az államfő egyben nyilvánosan felszólította az illetékes szervezeteket, hogy javasolják a legkiválóbb szakembereket az alkotmánybírói helyek betöltésére. Kiska hozzáfűzte: az elkövetkező hetekben találkozik a jogi és bírói szervezetek képviselőivel, hogy aktív fellépésre buzdítsa őket. „Elnökként a legjobb bírók és bírónők kiválasztásával összefüggésben kész vagyok következetesen élni az alkotmány által rám ruházott jogkörrel egy jobb és színvonalasabb Alkotmánybíróság érdekében” – zárta Kiska.
Az alkotmánybírókat továbbra is az eddig szokásos módon fogják megválasztani. A parlament kedden (10.23.) nem fogadta el az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében megváltozott volna az Alkotmánybíró-választás módja. A módosítás mellett csak 55 képviselő szavazott a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd frakciójából. Több koalíciós képviselő tartózkodott, és a javaslatot nem támogatta az ellenzék sem.

A szavazás előtt még úgy tűnt, hogy az alkotmány megváltozhat, a parlament ugyanis az ellenzék egy részének támogatásával, 98 szavazattal megszavazott egy fontos törvénymódosító javaslatot, amelyet Róbert Madej (Smer-SD) terjesztett be. Eszerint ha egy alkotmánybíró-jelöltet 90 képviselő támogatna a szavazatával, automatikusan alkotmánybíróvá válna, és az államfőnek csupán az eskü letételében lenne szerepe.

A 13 alkotmánybíró közül kilencnek 2019 februárjában jár le a megbízatási ideje. A képviselők feladata az lesz, hogy megválasszanak 18 jelöltet, akik közül az államfő fogja kinevezni a kilenc új alkotmánybírót 12 évre. A jelöltek megválasztásához elég lesz a jelen lévő képviselők egyszerű többségének támogatása.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »