Kishegyes: Nemes Fekete Edit a falu díszpolgára

Kishegyes: Nemes Fekete Edit a falu díszpolgára

Idén is háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte meg Kishegyes a tavasz első napját, amelyet 1994-ben falunapnak nyilvánítottak. Nemes Fekete Edit keramikusművészt a falu díszpolgárává avatták, Szügyi István tanácselnök beszámolt az elmúlt időszak eredményeiről, a szavalók és a néptáncosok pedig ezúttal is egy megható alkalmi műsorral kedveskedtek a közönségnek.

Háromnapos programsorozattal ünnepelték meg a kishegyesiek a falu újratelepítésének 247. évfordulóját. Az ünnepi műsor keretében Szügyi István, a helyi közösség tanácselnöke az elmúlt időszak eredményeiről beszélt. Kiemelte többek között, hogy a meglévő problémák ellenére sokat sikerült elérni a környezetvédelem területén, mind többen gyűjtik már szelektíven a hulladékot, egy újabb sikeres fásítási akciót is sikerrel végrehajtottak. A tervek közül kiemelte a színház előtti tér felújítását. A falunapon adják át immár hagyományosan az elismeréseket is. Idén Nemes Fekete Edit keramikusművész kapta meg a falu díszpolgára címet, a 20 éves Szó-Beszéd, a kishegyesiek lapja és az Enducas Lovas Klub képviselője, valamint Talpai Lóránt – aki San Laurentino néven külföldön ért el sikereket saját szerzeményű elektronikus zeneműveivel – köszönőlevelet vehettek át.

Az esti falunapi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Elvira parlamenti képviselő, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint a testvértelepülések küldöttségei is. Dr. Bíró István tartományi képviselő, Marko Rovčanin Kishegyes polgármestere, Mohácsi Zoltán alpolgármester, az intézmények, közvállalatok képviselői is megjelentek.

A falunapi rendezvénysorozat csütörtökön egy könyvbemutatóval kezdődött:aA 20 év Szó-Beszéd Kishegyesen című könyv bemutatóját tartották meg. Pénteken a helyi közösség tetőterében az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjainak Itthon? Otthon? című előadását mutatták be. A verses-zenés összeállítást vastapssal jutalmazta a közönség. A műsort a topolyai születésű, ma már Budapesten élő Terék Anna költőnő verseinek válogatásából, népdalokból, megzenésített verseiből és Rúzsa Magdolna dalaiból állították össze. A produkció a délvidéki magyarok lelki állapotát mutatja be a délszláv háborúkat követő időszakban – igényes dramaturgiai és zenei feldolgozásban. A művelődési otthon színháztermében levetítették Kaszás Géza: A Lovasíjász című filmjét. Szombaton délelőtt tartották meg a községközi asztalitenisz-versenyt a Dombos Asztalitenisz Klub szervezésében, az iskola tornatermében.

Szombaton délután a helyi közösség épületének tetőterében dr. Czékus Géza: Képek a doberdói hadszíntérről címmel tartott előadást. A falu szülötte családjával a közelmúltban az Isonzó völgyében járt, ahol 1915 és 1917 között nagyon sok kishegyesi is harcolt. A falu lakói közül sokaknak sajnos nem is tért onnan haza a hozzátartozója, akik hazatértek, azok pedig életük végéig emlékeztek a véres harcokra. Czékus Géza egy tölgyfacsemetét hozott a helyszínről, melyet a falunak adományozott. A falu vezetői és a testvértelepülések képviselői közösen ültették el a fát a helyi közösség udvarában. A Művelődési Otthon előcsarnokában pedig megnyílt a falu díszpolgára, Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból összeállított kiállítás. Az ünnepi műsorban közreműködtek az óvoda növendékei, a Rezeda asszonykórus, a szavalók, néptáncosok és a Csalóka zenekar.

A korabeli dokumentumok is tanúsítják, hogy 1769-ben, a tavasz első napján érkeztek meg az első telepesek a mostani Kishegyes területére. Akkor Békésszentandrásról 81 család telepedett itt le a jobb élet reményében, de a falu betelepítésének volt még később néhány hulláma, más vidékekről is érkeztek betelepülők. 1994-ben döntött úgy a falu vezetősége, hogy ezen a napon, illetve a tavasz első napjához legközelebb eső hétvégén ünneplik a falunapot.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »