Kishegyes: Egységesítik a vízellátást, szociális központot alapítanak

Kishegyes: Egységesítik a vízellátást, szociális központot alapítanak

Kishegyes község költségvetését 7,5 százalékkal csökkentették, valamint egy egységes kommunális közvállalat megalakításáról, a Telekrendezési és Útügyi Közvállalat ügyviteli tevékenységének a megszüntetéséről is döntöttek a helyi képviselő-testület sorrendben ötödik ülésén, amelyen egy bizottságot is megalakítottak, ennek feladata az önálló szociális központ megalapításának előkészítése.

A kishegyesi községi költségvetés keretét 7,5 százalékkal csökkentették. A büdzsé így az eredeti 605 millió helyett most 565 milliót tesz ki. Baranyi Szilárd, a községi közigazgatás pénzügyi- és költségvetésügyi osztályvezetője szerint technikai jellegű kiigazítás történt, hiszen például a napokon belül megszűnő Telekrendezési Közvállalat működéséhez szükséges eszközöket is eredetileg év végéig kalkulálták be. Emellett a bevételek megvalósulásának üteme is indokolttá tette a keret módosítását, valamint a költségvetési rendszerről szóló törvények módosítását is figyelembe kellett venni.

A képviselő-testület határozata alapján megalakul Kishegyes község egységes kommunális közvállalata, mely a tervek szerint december második felétől meg is kezdheti működését. A községhez tartozó három település vízellátásával, valamint egyéb kommunális tevékenységekkel foglalkozik majd. November végével a Telekrendezési és Útügyi Közvállalat megszűnik, a hatáskörébe tartozó szolgáltatásokat is az új közvállalat veszi át. Mint ismeretes, eddig a vízellátással Kishegyesen a Kis Kommunál, Bácsfeketehegyen az Eko – Komunal, Szeghegyen pedig a helyi közösség volt megbízva. Szügyi István, a képviselő-testület elnökének reményei szerint az egységes közvállalat jobban és hatékonyabban tudja majd végezni közérdekű szolgáltatásait.

A képviselő-testület már korábban indítványozta a jelenleg még Topolya – Kishegyes Szociális Központja néven működő, Topolyával közös központból történő kiválást, pontosabban saját szociális központ létrehozását. Kerekes Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a folyamat előkészítésére és koordinálására most egy háromtagú bizottságot alakítottak. A szociális központnak jelenleg is mintegy 2600 felhasználója van, az önállósulás pedig a várakozás szerint hatékonyabb munkát eredményezne.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »