Kishegyes: A posztgraduális tanulmányokat folytatók is ösztöndíjban részesülnek

Kishegyes: A posztgraduális tanulmányokat folytatók is ösztöndíjban részesülnek

A kishegyesi önkormányzat támogatja a hazai és a külföldi felsőfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalokat. Idén egy újdonságot is bevezettek, a posztgraduális tanulmányokat folytatókat is támogatásban részesítik. A községi költségvetésben 2,2 millió dinárt irányoztak elő erre a célra.

Marko Lazić kishegyesi községi elnök 38 alapfokú- és mesterképzésben részesülő egyetemistával és 3 posztgraduális tanulmányokat folytató személlyel írta alá az ösztöndíjazásról szóló támogatást. Az egyetemista ösztöndíjak odaítélése esetében feltétel volt, hogy legalább az első évet már sikeresen teljesítette a hallgató, hiszen hazai egyetemek esetében legkevesebb 8-as, magyarországi felsőfokú tanintézmények esetében pedig a 3,5-ös átlagosztályzat volt a feltétel. Az ösztöndíjazottak között vannak olyanok, akik hazai, de olyanok is, akik magyarországi, valamint montenegrói egyetemek hallgatói. Az ösztöndíjban részesülők most kilenc hónapon keresztül havi 6000 dináros támogatásban részesülnek. Lazić elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a juttatás szerény ugyan, de az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében nem tudták a tavalyi összeget megnövelni, a következő kiírásban azonban már szeretnének magasabb ösztöndíjakat odaítélni.

Újdonságnak számít, hogy a posztgraduális tanulmányokat folytatók is ösztöndíjban részesülnek. Mint elhangzott, ők már dolgoznak ugyan, de az önkormányzat jutalmazni szeretné azt a törekvést, hogy munka mellett is folytatják tanulmányaikat. Kovács Károly, ifjúsági ügyekkel megbízott segéd-polgármester elmondta, idén 2,2 millió dinárt irányoztak elő az egyetemisták ösztöndíjazására. Az a tény, hogy a külföldön tanulókat is ösztöndíjazzák, hazaváró üzenetként is szolgál, hiszen számítanak azokra a külföldön tanulókra, akik a tudásukat esetleg itthon tudják majd kamatoztatni. Az önkormányzat már az iskoláskor előtti korosztálytól kezdve támogatják a fiatalok oktatását és nevelését. Az utazó középiskolások útiköltség támogatást kapnak, a bentlakók pedig lakbér, illetve kollégiumi ellátás támogatásban részesülnek.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »