Kísérleti nyulak az iskolában

VEZÉRCIKK – Kísérleti nyulakként kezelik a romániai oktatási rendszer packázásainak kitett diáknemzedékeket a minisztériumi berkekben születő „sziporkázó” ötletek, magukat világmegváltónak feltüntető tervezetek.

Ezek a kezdeményezések időről időre újratervezik a jövőt: elképzelik az iskolát másképp, aztán megint másképp. Sötét labirintusban történő bolyongáshoz hasonlít, ami az egymást a bársonyszékben váltó tanügyi döntéshozók elképzeléseiből kirajzolódik, és ami legtöbbször kétélű és/vagy kedvezőtlen helyzetet teremtene a diák, pedagógus és szülő számára.

Az ügyeletes oktatási miniszter a minap újabb indítvánnyal állt elő: a diákoknak több időt kellene az iskolában tölteniük, és kevesebb házi feladatot kapniuk. Holott az évtizedek óta számtalan melléfogást felsorakoztató rendszer egyik legfeltűnőbb hibája, sokat kárhoztatott „működési elve” épp az, hogy túlzsúfolt tantervekkel és órarendekkel terheli a diákokat.

Vajon mi lenne a garancia arra, hogy az új ötlet nyomán valóban „teljesebb” emberekké válhatnak a felnövekvő nemzedék tagjai? Hiszen jelenleg az iskolában töltött (egy hetedikes esetében például napi 7 órányi!) idő után fáradt, kiégett, elkedvetlenített, kreatív tevékenységre már nem alkalmas kamaszok látnak hozzá a házi feladatok megoldásához. A miniszter ezt ellensúlyozandó úgy fogalmaz, hogy kevesebb házi feladatot kéne kapniuk a gyerekeknek, hogy maradjon idejük „őket kiteljesítő, másfajta tevékenységekre”. Hét-nyolc óra után ugyan mire marad energia? A miniszter azt is hozzáteszi, biztosítsanak meleg ételt a diákoknak az iskolában.

Megmosolyogtató az ötlet, ha arra gondolunk, hogy a tej-kifli program sem működik zökkenőmentesen, például többtucatnyi diák került kórházba az elmúlt hetekben–hónapokban iskolai menü fogyasztása miatt – pedig csupán egyszerűen kifliről és tejről volt szó. Akkor mi lenne a helyzet a napi meleg étellel a jelenlegi romániai viszonyok közepette? És mi lenne a pedagógusokkal? Még több időt kellene az iskola falai közt tölteniük, még többet dolgozniuk kevés bérükért?

Hétfőn például épp azért tüntettek Bukarestben, mert a kormány nem fogadta el a közszféra alkalmazottainak béremeléséről szóló törvénytervezetet, és kifogásolják, hogy a jelenlegi bérezés nem ösztönzi megfelelően őket, nem veszi figyelembe a teljesítményüket. Ez történik a tanügyben: légből kapott ötletek, kidolgozatlan tervek, általános elégedetlenség. A diák és pedagógus pedig kísérleti nyúl marad egy homályos tanügyi labirintus felszereletlen laboratóriumában. Ahol újabb meg újabb „iskola másként”-tervezetek szerint etetik, vizsgálják, ugráltatják, szabályozzák a jövőjét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »