Kisember, ha tûr, valóban miniatûr!

A reális zöldek biztosak a dolgukban, keresve keresik a lehetőséget a közpénzek elherdálása megakadályozásának.
Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának az elnöke Bánki Erik úr kitér a reális zöldek javaslata elől.

Az RZK elnöke szerint személyének rossz hírének a keltése folyik.
Paksot 2×1200 MW teljesítménnyel bővítjük. Ez jó!
A kiégett és a kis és közepes radioaktív hulladékok elhelyezésére az 5. számú blokk beruházási költségével azonos összeget költünk el. 2019. évben a kiégettek és a kis és közepesekre 15 milliárd költségvetési forrás áll rendelkezésre.

A reális zöldek által felkért szakértő véleménye:

• bj megj. az első négy blokk leszerelésére egy szlovák kutatóintézet már a 90-es években készített tanulmányokat! A leszerelési hulladékok 80-90%-a kis-, vagy nagyon kis-aktivitású hulladék lesz. Azt kellene eldönteni végre, hogy ezeket hol és milyen tárolóban fogjuk elhelyezni. A kiégett üzemanyag hosszú-távú biztonságos tárolásának több évtizedig tartó előkészítése helyett (egyébként mi a biztonságos tárolás —társadalompolitikai és környezetvédelmi– kritériuma?) inkább ezek Oroszországi Föderációba történő visszaszállítását kellene előkészíteni! Abban az esetben, ha a visszaszállításra vonatkozó tárgyalásaink pénzügyi vagy műszaki okok miatt nem vezetnének eredményre, akkor kellene a végleges hazai lerakás felé fordulni. Föl kell tenni azonban a kérdést, hogy ezt föltétlen csak mélygeológiai lerakóban lehet elképzelni? Az RHK Kft 12. közép- és hosszú-távú terve szerint a nagy aktivitású hulladékok tárolása 726, a kiégett kazetták átmeneti tárolása 124, a KKÁT felszámolása 120 Mrd Ft 2013. évi bázisáron. A hulladékokat csomagolni is kell, ami a vörösréz-konténerek miatt szintén költséges lesz. A teljes projekt 1500÷1800 Mrd Ft körül lesz az előbb említett 2013. évi bázisáron! Ez az összeg nagyjából az 5. blokk beruházási költsége.

Gazdasági bizottság

Tisztelt Banki Erik elnök úr, tisztelt Képviselők urak!

Hírdetés

A Gazdasági bizottság, 2018. november 26-án sorra került ülése előtt november 24-én a Reális Zöldek és a Paksi Energetika Kerekasztal képviseletében írásban megszólalási lehetőséget kértem a 26-án sorra került ülésen.

A Reális Zöldek és a Paksi Energetikai Kerekasztal célja, hogy ellenőrizze a KÖZPONTI NUKLEÁRIS ALAP felhasználását.
Reális veszélyét látjuk annak, hogy Paksot 2×1200 MW teljesítménnyel bővítjük, miközben 1000 MW teljesítményt eltemetünk. Célunk a mindnyájunkat megkárosító visszaélések megakadályozás.
A reális zöldek www.realzold.hu honlapjának „Párbeszéd” című rovatában
http://realzoldek.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=3
a kis és közepes radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemekről 148 összeállítás, rendezvényekről, fórumokról szóló tájékoztatás került közzétételre, az összeállításokról 19 357 letöltés történt.

Két fórumot kiemelek, mindkettőre Pakson a Csengey Dénes kultúrházban került sor.
Az egyik fórum előadója:
Dr. Horváth Ákos, főigazgató, Magyar Tudományos Akadémia, Energiatudományi Kutatóközpont.
A másik fórum előadója: Kereki Ferenc, ügyvezető igazgató, RHK

2016-ban a Aradszky András, államtitkár közbenjárására párbeszédre került sor Kádár Andrea Beatrix államtitkár úrhölggyel „Magyarország nemzeti programja a kiégett üzemanyagok és a radioaktív hulladékok kezelése” című témában.
A párbeszédben a reális zöldek képviseletét Juhos László és Dr. Petz Ernő, címzetes egyetemi tanár, a Paksi Atomerőmű
volt vezérigazgatója látta el.

Nem azt észrevételezem, hogy Bánki Erik elnök úr, a bizottság november 26-án sorra került ülésén a képviselőkkel nem ismertette a kérésemet.
Hanem az, hogy Országgyűlés Sajtóosztályának becsületembe gázoló információk közlésre került sor, miszerint a Gazdasági bizottság november 26-án sorra került ülését és más bizottságok ülését közbeszólásommal megzavartam volna.

Budapest, 2019. június 27.

Juhos László, elnök, főszerkesztő


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »