Kisebbségvédelmi szempontból fontos véleményezést kell elkészítenie Korodi Attilának

Kisebbségvédelmi szempontból fontos véleményezést kell elkészítenie Korodi Attilának

Kisebbségvédelmi szempontból is fontos az a véleményezés, amelyet Korodi Attila parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének politikai és demokrácia ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjaként kell hogy elkészítsen.

A véleményezés tárgya ugyanis egy, a többnemzetiségű országok demokratikus kormányzására vonatkozó jelentés, amelyet az ET Parlamenti Közgyűlésének jogi bizottsága készít el. A fő jelentéstevő Destexhe Alain belga képviselő, a bizottság elnöke.

A 2017. október 2-ig véglegesítendő jelentés meg fogja határozni, milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy egy többnemzetiségű országban mindegyik nemzetiség egyformán részt vegyen az állami döntéshozatalban. Továbbá a jelentésben javasolják, hogy az európai országok vegyék például a kontinensen már működő önrendelkezési formákat, és alkalmazzák azokat. A különféle önrendelkezési mozgalmak és formák teljes létjogosultsággal bírnak, illetve számos Európa Tanács-tagsággal rendelkező országban a kisebbségvédelem demokratikus eszközei.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »