Kisebb vagyonokat hagynak veszni a volt devizahitelesek

Nem cserélik le az egy éve forintosított devizahiteleket a háztartások, pedig sokan találhatnának jobb feltételű kölcsönt – írja a Világgazdaság. A lap az MNB adataira hivatkozva azt írja, hogy csupán 48 milliárd forintnyit váltottak át tavaly a 3300 milliárd forintnyi forintosított devizahitelekből kedvezőbbre, ami jócskán alulmúlta a várakozásokat.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A bankok is arról számoltak be nekik, hogy minimális volt az érdeklődés a hitelkiváltás iránt, pedig a 0,5-1 százalékpontos kamatelőny is sokat számíthat: egy 10 millió forintos hitelnél ez évente 50-100 ezer forintot jelent.

A devizahitelesek többsége 2007 után vette fel a hitelét, akkor pedig már a svájcifrank- és euróalapú lakás- és szabad felhasználású hitelek kamata is viszonylag magas volt. A svájcifrank-alapú lakáshitelek THM-je 2007 közepétől 6 százalék fölé emelkedett, 2008 közepén pedig átlépte a 7 százalékot, az euróalapú kölcsönöké pedig a hitelfelvételek legintenzívebb időszakában, vagyis 2009 után 10 százalék körül alakult. Egy átlagos forintlakáshitelt viszont most már 5 százalék körüli kamattal és 5,7-5,8 százalék közötti THM-mel lehet felvenni.

A hitelkiváltást azért is érdemes lehet megfontolni, mert a költségek nemrég több banknál is mérséklődtek – írja a lap.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »