Kisebb termés, alacsony árak: bajban a szőlőtermesztők

Kisebb termés, alacsony árak: bajban a szőlőtermesztők

A kisebb termés és az alacsony felvásárlási árak miatt fájhat a feje a szlovákiai szőlőtermesztőknek – legalábbis ezt állítja az ágazati szakmai szervezet, amely szerint az állam jóval többet tehetne a gazdák érdekében.

„Idén a szokásoshoz képest nagyjából két héttel később kezdődik a szüret Szlovákiában, a szőlőtermés pedig 15 százalékkal maradhat el a tavalyitól. Ez, és a szőlő alacsony felvásárlási ára a szőlőtermelőknek rendkívül súlyos gondokat okozhat” – állítja Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) az ügyvezető igazgatója. Szerinte az elmúlt években csőstül jött a baj a termelőkre.

Hírdetés

Míg 2017-ben a fagy vitte el a termés csaknem 40 százalékát, 2018-ban a rekordtermés miatt hatalmasat zuhantak az árak, idén pedig a kisebb termés miatt csökkenhet a termesztők bevétele.

A szakmai szervezet szerint az ágazat nehézségeiért részben az állam és az elhibázott uniós szabályozás is felelős. „A borpiacon tapasztalható globális többlet a 2009 előtti elhibázott uniós szabályozás számlájára írható, amely miatt a nagy bortermelő országokban – Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – látványosan megugrott a szőlőtermelés. Ez az áldatlan helyzet az elkövetkező években sem változik majd. Míg azonban a szomszédos országok – Magyarország, Csehország, Ausztria – erre a termesztők fokozott támogatásával reagálnak, a szlovák földművelésügyi tárca visszautasította a ZVVS állami támogatással kapcsolatos kérelmét” – állítja Pátková, aki szerint több olyan javaslatot is szeretnének benyújtani a tárcához, amelyekkel segíthetnének az ágazaton. (TASR, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »