Kisbusszal hajtottak a tüntetők közé a rendőrök

A Fülöp-szigeteki amerikai nagykövetség előtt tüntető tömegbe hajtott egy rendőrségi kisbusz Manilában szerdán, legalább három diák megsérült, őket kórházban ápolják – mondta el a demonstrációt szervező Renato Reyes.

A tévéfelvételeken az látható, hogy a kisbusz többször nekimegy a tüntetőknek, miközben nekilódulva, majd tolatva próbál magának utat törni a tömegben. Eközben a tiltakozók a rendőröktől elorozott gumibotokkal ütik a járművet.

A Fülöp-szigeteki rendőrség huszonhárom tüntetőt vett őrizetbe.

„Egyáltalán nem adtunk okot ilyen bánásmódra – háborgott Reyes a mintegy ezer tüntető erőszakos feloszlatására utalva. – Bár az elnök független külpolitikát ígért, a Fülöp-szigeteki rendőrség még mindig az Egyesült Államok talpnyalója.”

A tiltakozók az országban állomásozó amerikai csapatok távozását követelték a tengerparti nagykövetség előtt, és szimpátiájukat fejezték ki a Rodrigo Duterte államfő által ígért független külpolitika iránt.

Eközben Duterte Kínában tartózkodik hivatalos látogatáson, ahol a Dél-kínai-tengeren zajló felségterületi vita miatt feszültté vált kapcsolatokat igyekszik elegyengetni, valamint a két fél közötti kereskedelmi viszonyt próbálja szorosabbra fűzni. A Washingtontól eltávolodó új elnök Kínában és Oroszországban lát új szövetségest országa számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »