Kisboldogasszony-búcsút ünnepeltek Máriakönnyén

Kisboldogasszony-búcsút ünnepeltek Máriakönnyén

Szeptember 7-én és 8-án szentmisékkel, imádsággal ünnepelték a hagyományos Kisboldogasszony-búcsút a Baja melletti Mária-kegyhelyen, Vodicán. A búcsú főmiséjét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be.

A szombati nyitó szentmisét Szakács Tibor, a bajai Szent Szív-templom plébánosa, az esti szentmisét Benyik György professzor, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója mutatta be. Az esti szentségimádás és rózsafüzér imádság után Fülöp Ernő kalocsa-belvárosi plébános celebrált szentmisét az elhunytakért. Vasárnap reggel hat órától voltak szertartások, s mivel Máriakönnye, Vodica több nemzetiség kegyhelye, horvát és német nyelven is. A homíliák tematikájához a kegyhely vezetője, Schindler Mátyás plébános útmutatása szerint Ferenc pápa Laudato si’  kezdetű enciklikája szolgált alapul.

A Kisboldogasszony-búcsú főmiséjét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be szeptember 8-án. Mária születése jelenti az üdvösségtörténet hajnalát – hangzott el az érseki homíliában. Az isteni erényekről – hit, remény, szeretet – szólva a főpásztor hangsúlyozta: a Szűzanyában mindegyik erény a legmagasabb szinten valósult meg, példát adva nekünk.

Ha hiszünk Isten teremtő és szerető voltában, akkor nehéznek tűnő törvényeit is egészen más lélekkel tudjuk megvalósítani, mert a hit erőt ad hozzá. Szűz Máriának rendíthetetlen volt a hite, hitt Isten erejében és kegyelmében. A remény erőt ad abban, hogy túllássunk a jelen gondjain, problémáin – mondta Bábel Balázs. A szeretetről Nagy László híres verse alapján beszélt. „Ki viszi át a szerelmet a túlsó partra?” A szeretetet visszük át – hangsúlyozta a szónok. – Önzetlenné válik és olyanná, mint az Istené, amely fölötte áll a pillanatnak, s megmarad. Ezért mondja Szent Pál apostol: minden elmúlik ebben a világban. Kell a hit, kell a remény, de a szeretet marad meg.

Vodica vizecskét jelent szó szerint – ily szép költői nevet adtak neki a harmincas években: Mária könnye. XVI. Benedek emeritus pápa egy prédikációjában hangzott el Lourdes-ban: „Mária mosolya az élő víz forrása.” Jézus mondta, hogy akik benne hisznek, azok szívéből élő víz forrása fog feltörni. Keleten a víz sokkal nagyobb ajándék volt és sokkal nagyobb kincsnek számított, mint itt; s miután a víz tisztított és éltetett, szomjat oltott, a legfontosabb volt az ember számára.

Hírdetés

Az a víz, ami ilyen kegyhelyeken fel-feltör, annak jelképe, hogy Szűz Máriában ott volt az élő víz forrása – a hitében, a reményében és a szeretetében. Ő gyógyít, tisztít és hív bennünket – fogalmazott szentbeszédében Bábel Balázs érsek. „Így ünneplünk a mai szép születésnapi ünnepen, Kisboldogasszony napján, s azzal a belső családias örömmel, ahogy édesanyánkat köszöntöttük. A születésnap katolikus tájakon mindig egy bensőbb ünnep volt: ilyen benső családias ünneppel köszöntjük itt Máriakönnyén Szűzanyánkat, Kisboldogasszonyt, hogy az ő születése örvendeztessen meg bennünket, hogy arra emlékezzünk, mert az igazság napját, Jézus Krisztust tőle kaptuk, és az a nap aranyozza be életünket, s az élet sötétségében, botorkálásában mutasson nekünk utat a földi és örök életünk irányába.”

A Baja-Máriakönnyén, Vodicán tartott kétnapos búcsúünnepről készült főegyházmegyei összefoglaló és Bábel Balázs érsek prédikációja teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »