Kiropraktika – ízületi fájdalom nélkül, egészségesen élni

Mit takar ez a módszer? Hol helyezkedik el és hogyan egyeztethető össze a kiropraktika a nyugati ember egészségmegőrző módszereivel? Miben tér el a csontkovácsolástól? Kinek és milyen esetekben javasolható?

Az Egyesült Államokban már évek óta tudományként tekintenek a kiropraktikára, amelyből akár még doktori fokozatot is lehet szerezni, jóllehet nem a hagyományos orvosi egyetemen.

Bár a kiropraktika az egyik legősibb gyógymód, mely az egész világon elterjedt, a 19. századig kellett arra várni, hogy a nyugati világ újra felfedezhesse, és csak napjainkban kezd el nálunk is létjogosultságot nyerni. Így született meg a kéz jelentésű kheir és a gyakorlati jelentésű praktikosz szavak összetételéből a kiropraktika fogalma, melyet sokféleképpen fordítanak, de nagyjából ugyanazt értik alatta.

 

A kiropraktika rövid története

 

A kiropraktika hivatalosan 1895-ben vette kezdetét, amikor a kanadai születésű Daniel David Palmer (1845-1913), egy magnetikus energiagyógyászattal foglalkozó ember, a házfelügyelőjének a halláskárosodására keresett hatásos gyógymódot. Kiderült, hogy a gondnok már 17 éve szinte teljesen süket az egyik fülére, amely tünetet sikerült visszavezetni egy konkrét esetre: egy előrehajlás alkalmával roppanást érzett a hátában, azóta van meg nála ez a probléma. Palmer arra gyanakodott, hogy talán néhány csigolyája mozdulhatott el a páciensének, ezért amellett döntött, hogy helyre tolja azokat. A kezelés után nem sokkal visszaállt az illető tökéletes hallása. Ez indította el Palmer sikerszériáját.

Nem volt csodadoktor, mégis sok mozgássérültnek, valamint hallás- és látáskárosodott embernek sikerült enyhíteni a tüneteit. Természetesen voltak, akik teljesen meggyógyultak és voltak, akiknek nem tudott segíteni. Összességében azt mondhatjuk, hogy Palmer módszere az elmozdult és a helytelenül álló csigolyák helyreigazításában (helyzetének korrigálásában) gyökerezett.

Fia, aki apja nyomdokaiba lépett, sokat fejlesztett a kiropraktika módszertanán, összeállította a filozófiáját és népszerűsítette a technikákat. Nem véletlen, hogy családnevét jelenleg egy kiropraktikát felsőfokon oktató intézmény viseli, a Palmer College of Chiropractic.

 

 

A kiropraktika módszere

 

A kiropraktika egy holisztikus világképre alapozott módszer, amely lényegénél fogva az ízületek és az izmok helyreigazítását tűzi ki célul. Lényegében egy olyan gyógymód, amely nem gyógyszerekkel és műtétekkel avatkozik bele a test statikus részeinek a normálistól eltérő állapotaiba, hanem a statikai elemeket – gerincet, vállat, végtagokat, csípőt – igazítja helyre, megszüntetve ezzel a kínzó fájdalmakat és visszaállítva a test, a lélek és a szellem normális, egészséges állapotát. Azért soroltam fel a szellemet és a lelket is, mert a kiropraktika hangsúlyt helyez a belső energiák karbantartására is. Ezeket egységként kezeli.

 

Hírdetés

A kiropraktőr eltérően a csontkovácstól általában gyakrabban hagyatkozik a tudományos diagnosztikai módszerekre. De ez nem egy éles határ a két fogalom között, amelyeket szinonimaként is szoktak használni, hiszen a hangsúly azokon a műfogásokon van, amelyek segítségével kimozgatható a beragadt ízület, felszabadítható az izomletapadás vagy görcs, és egészségessé tehető újra a tartás és az izmok tonalitása. Mi egyelőre maradjunk a kiropraktika névnél és technikánál.

 

Amíg Magyarországon erősen megoszlanak az orvosi vélemények a kiropraktikát illetően, addig tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb bizalommal küldik az orvosok kiropraktőrökhöz a pácienseiket, ha indokoltnak látják. Sőt mi több, egyre több orvos tanulja meg a kiropraktika alapfogásait, amit akadémikus tudásával ötvözve kamatoztat a gyakorlatban.  Aki pedig nem rendelkezik orvosi végzettséggel, az is elsajátíthat számos speciális fogást, persze alapos anatómiai ismeretekkel egyetemben, hogy még véletlenül se okozzon műhibát. (Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő képzettséget e téren.) A jó kiropraktőr alapos anatómiai, élettani, ortopédiai, reumatológiai és neurológiai ismeretekkel rendelkezik.

 

A kiropraktikai kezelés, a kimozgatás, a gerinc és egyéb ízületek helyreigazítása, nem mindig fájdalommentes, de kétségtelenül szelídebb módszer, mint azt elsőre gondolnánk. A jól felkészült terapeuta mindig tájékozódik a beteg orvosi leleteiről, kezeléseiről, a problémája múltjáról, egyéb hajlamairól, majd megvizsgálja a pacienst és ezek tükrében állítja fel a diagnózist és a kezelés munkatervét. Ha úgy látja jobbnak, akkor szakorvoshoz küldi a beteget, s nem nyúl hozzá.

 

A beavatkozások után már jelentősen javulni szoktak a panaszok, csökken a fájdalom és néhány órán vagy napon belül teljesen helyreállhat a homeosztázis. Idült panaszok esetén rendszerint több kezelésre van szükség.

 

 

Kinek ajánlott a kiropraktika?

 

Aki tényleges gyógyulást szeretne elérni magán, aki törekszik minimalizálni a gyógyszeres kezeléseket és az orvosi (sokszor műtéti) beavatkozásokat, aki hangsúlyt kíván helyezni a saját öngyógyító képességeire, annak a világszemléletébe jól illeszkedik a kiropraktika.

A kiropraktika gyakori problémamegoldó tud lenni az izom- és csontrendszeri fájdalmak, például a lumbágó, vagy a gerinccel és a porckorongokkal kapcsolatos problémák esetén, de akár az ízületi betegségek, a nyak- és a hátfájás, közvetve a stressz, a menstruációs zavarok, az asztma, a migrén stb. esetében is.

Például gyakran előfordul, hogy a fejfájást a nyakizmok túlzott feszessége és görcsössége indukálja. Ilyenkor egy kiropraktőr könnyedén segíthet a kellemetlen tüntetek megszüntetésében.

Kisebb sportsérüléseknél: húzódáskor, ficamkor a megfelelő szakértelemmel és felelősséggel végzett kiropraktika óriási kínoktól kímélheti meg az embert.

 

A serdülőkori „gyors” növekedéskor és méretbeli változásokkor nem törvényszerű, de gyakori, hogy a csontrendszer és az izomzat fejlődése fájdalmakat produkál, s a vázrendszer deformálódik (lásd: gerincferdülés). Ezen is lehet változtatni. Miként a számítógépes vagy ülő életmódot folytató fiatalok és idősek sorsa sincs arra kárhoztatva, hogy púposan és állandóan feszengve éljék le az életüket. Tehát a kiropraktika egyúttal egy életminőség-javító módszer is.

Ne felejtsük el, hogy az ízületek elmozdulása vagy a túlságosan feszes, túlterhelt izmok okozta, csekély idegpálya-irritáció is felboríthatja szervezetünk homeosztázisát rossz közérzetet, stresszt, és még komolyabb, akár fiziológiai tüneteket okozva.

Az áldott állapotban lévő anyukák vázrendszerére nehezedő többletsúly, majd a szülés okozta átrendeződés, illetve a szülés után jelentkező állandó hajlongás és cipelés mélyreható elváltozásokat, elcsúszásokat és idegi fájdalmakat válthatnak ki, melyeket egy gyakorlott kiropraktőr hatékonyan meg tud oldani.

 

Boldog napot!

The post Kiropraktika – ízületi fájdalom nélkül, egészségesen élni appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »