Király Zsolt: Sulík leváltaná Heger kormányát, mert az végzi a dolgát

Király Zsolt: Sulík leváltaná Heger kormányát, mert az végzi a dolgát

Érdekes politikai játék kezdődött Szlovákiában, épp a jövő évi költségvetés elfogadása előtt. Karmestere a kormánykoalícióból frissen kilépett SaS, mely a felmérések szerint egyáltalán nem biztos, hogy a következő parlamenti választásokat túléli.

A Richard Sulík vezette jobboldali liberális párt úgy döntött, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Az ilyen indítvány a miniszterek leváltását célzó parlamenti beadványnak felel meg. Annyi különbséggel, hogy a kormány elleni bizalmatlansági indítvány valójában a kormányfő elleni bizalmatlansági javaslat. Sikerese esetén bukik az egész kormány.

Ehhez az kell, hogy a 150 fős parlamentből legalább 76-an támogassák Richard Sulíkék (SaS) kezdeményezését. Igen, jól hallották. Nem Fico, vagy Pellegrini, esetleg Kotlebáék állnak a javaslat mögött, hanem az elvileg „konstruktív ellenzéki munkát“ hirdető SaS. Azután, hogy Heger hosszú hónapokig kiállt (még amikor a koalícióban voltak) az SaS miniszterei mellett, Kolíková alig pár hónapja még a vállára borulva köszönte meg neki, hogy nem engedték leváltani őt.

Sulíkék lépése több sebből vérzik.

Már Heger se jó

Heger leváltását az az SaS kezdeményezte, akik anno Matovič kormányfő ellen is szövetkeztek. Akkoriban azt hangoztatták, hogy új kormányfőként Eduard Heger lehet az ideális megoldás. Egészen mostanáig.

A beadványt azzal indokolják, hogy a kormány nem képes menedzselni a komoly kríziseket és veszélyezteti a lakosságot. Hogy ez mennyire hamis állítás, jelzi a pár napja beharangozott energiaárakkal szembeni védőcsomag 6 milliárd euró összegben. Eduard Heger és Igor Matovič javaslata konkrétan Európa legalacsonyabb villanyáramát garantálja Szlovákia lakosainak jövőre. A gáz ára pedig legfeljebb 15 százalékkal emelkedik. Hogy mit jelent mindez Európa többi államának viszonylatában, azt itt írtuk meg.

Lefordítva magyarra: A társasalom az elmúlt hónapokban arra volt hangolva, hogy januártól megfizethetetlenül magas energiaárak várnak ránk. Majd amikor a kormány ezt megakadályozza (amihez a jövő évi költségvetést kell még elfogadni), Sulík megpróbálja megbuktatni Hegert és az egész kormányt.

Abszurd érvek egész sora

Hírdetés

Sulík beadványában többek között azzal érvel, hogy a jelenlegi kabinet veszélyezteti a demokráciát  és az emberek alkotmányosságba vetett hitét. Mondja ezt az az ember, aki Kolíkovával Maroš Žilinka főügyész megválasztását segítette, aki (Žilinka a 363-as paragrafussal) valóban veszélyezteti ezeket az értékeket.

Sulík lekésett azzal az érvelésével is, hogy a kormány csődöt mondott az orvosokkal való tárgyalások során. Ezeknek a tárgyalásoknak az eredménye ugyanis konkrétan az lett, hogy Szlovákiában hamarosan többet kereshetnek az orvosok, mint Csehországban. Ami vélhetően egyetlen más szakmára (tanárok, állami és közszféra, stb.) sem igaz.

Az SaS ráadásul Čaputová államfő országértékelése után három nappal próbálkozik. Ez felveti annak gyanúját, hogy a liberálisok a progresszív államfővel szövetkezve egyfajta „szivárványos forradalmat“, valamiféle „progresszív puccsot“ készítenének elő, melynek segítségével progresszív, baloldali, liberális, a V4-ek egységét veszélyeztető erők kerülnének hatalomra. Anélkül, hogy a parlamenti választásokon bizalmat, többséget szereznének.

Sulík indítványa aljas

Sulík beadványának abszurditását erősíti, hogy azt a korábban a NAKA miatt is szóba hozott Pellegrini, Žiga, Saková féle Hlas politikusok is aláírták. Azaz azokkal szövetkezett, akikre Fico mellett az elmúlt években a demokráciát valóban veszélyeztették, most pedig félnek a börtöntől.

Azért is aljas Sulík beadványának időzítése, mert arról a költségvetésről (benne az embereknek szánt konkrét segítségnyújtást jelentő milliárdokkal) szóló szavazás előtt dönthetnek. Aki rengeteg spekulatív, politikai alku lehetőségét veti fel.

Az SaS és a Hlas közös javaslata annyira abszurd, hogy már egyes liberális szereplőknek sem tetszik. Martin Klus egyenesen otthagyta Sulíkot, a progresszívokat általában kiszolgáló udvari sajtó sem repes az örömtől. Mi több, Sulík önmaga eddigi elveivel szembemenő lépése az SaS egységét is kezdi ki belülről.

Saját kormányai megbuktatásának szakértője

Az SaS elnökének ez lenne a harmadik kormánybuktatása alig pár éven belül.

Ha sikerrel jár, olyan káosz és kilátástalanság lehet úrrá az országon, hogy könnyen lehet, maga Sulík is inkább lelép, hogy a világ másik végén, ausztráliai birtokán élvezze a „jól elvégzett munka” és a politikai nyugdíj gyümölcsét. A mi nyakunkon pedig itt maradna a halottaiból feltámasztott maffia, aki alig várja, hogy az igazságszolgáltatás elől menekülve újra kezébe vegye a hatalmat. Egy jövőkép nélkülivé váló országban.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »