Király Zsolt: Matovič legyőzte Čaputovát. Örülhetnek a családok. Mit jelent mindez? (gyorselemzés)

Király Zsolt: Matovič legyőzte Čaputovát. Örülhetnek a családok. Mit jelent mindez? (gyorselemzés)

Az idei év egyik legfontosabb szavazása volt ma a parlamentben. A családtámogatási csomag ismételt elfogadásával megtörték a liberális államfő, Zuzana Čaputová vétóját

77 képviselő számára továbbra is fontosak a családok ezekben a nehéz időkben. A magas infláció ellentételezéseként a családok a következő plusz pénzeknek örülhetnek:

Matovič  vabankot játszott. Felsorakozott ellene az ellenzéki SaS, az ellenzéki Hlas, az ellenzéki Smer, valamint az ellenzékivé váló Za ludí képviselői és szinte a teljes sajtó is.

Ha megnézzük a szavazást, láthatjuk, hogy azok az OLaNO-s képviselők, akik kritizálták a csomagot és egyetértettek az államfő vétójával, végül megszavazták a vétó megtörösöt. Igor Matovič annyit ért el a klubjában, a parlament legerősebb frakciójában, az 53 képviselővel rendelkező OLaNO-ban, hogy ha a liberálisok, progresszívek, Matovič ellenesek nem tudnak többséget felsorakoztatni a Čaputová vétó mögé (nem tudtak, csak 68 szavazat jött össze), akkor szavazzák meg saját pártjuk családtámogató javaslatát. És ez történt.

Így jött össze a matek. Ha megnézzük, ki hogy szavazott, azt játjuk, hogy a 77 így jött össze:

OLaNO + Sme rodina + az ĽSNS családbarát képviselői.

Lényegében az, ami felsorakazott most a vétó mögé, a parlament jobboldali tábora.

Hírdetés

Az eredményből a következő megállapítások tehetők:

Ez az ország még mindig nincs teljesen a liberálisok, progresszívek kezében Igor Matovičnak még mindig többsége van a parlamentben A jobboldali, keresztény  vs. Baloldali, progresszív tábor közti harc ezzel nem ért véget. Ellenkezőleg, csak most kezdődik

Az, aki nehezményezi, hogy az OLaNO és a Sme rodina a fasisztákkal szavazott A CSALÁDOK ÉRDEKÉBEN, az ugyanúgy nehezményezheti azt is, hogy az SaS pedig a korábbi maffiakormány pártjaival, a Smerrel és a Hlas-szal került egy oldalra. Melyik a jobb? Kérdezzük meg a családokat.

Természetesen Zuzana Čaputová azt is jelezte, hogy amennyiben megtörik a vétóját, az Alkotmánybírósághoz fordul. Igor Matovič korábban már kijelentette, hogy nem fél ettől.

Megkezdődött a választási kampány a következő parlamenti választások előtt. Az egyik oldalon a Fideszhez hasonló politikát folytató keresztény, jobboldali, konzervatív erők állnak (77 szavazat), a másik oldalon pedig a Brüsszelbarát, Ukrajnát is támogató liberálisok, baloldaliak, progresszívek.

Újra lapokat osztanak, a döntés mint mindig, a választó kezében van.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »