Király Zsolt: Igor Matovicot ma még meg kell menteni, de…

Király Zsolt: Igor Matovicot ma még meg kell menteni, de…

Szerdán a parlament megpróbálja leváltani Igor Matovič pénzügyminisztert, az OĽaNO elnökét. Matovič vélhetően túléli a vele szembeni bizalmatlansági indítvány, ami egyelőre jó hír a számunkra. Minden más forgatókönyv ugyanis rosszabb a jelenlegi állapotoknál. Kifejtjük, miért.

Akiket az utca nevelt

A felvidéki magyar társadalom egyik nagy problémája, hogy nem kapott elég törődést. Politikai, gazdasági, szociális értelemben sem. Az utca nevelte. Anyátlanságának jelei pedig a választásokkor szépen visszaköszönnek. Hol az áruló Bugár és a Most-Híd, hol a fasiszta Kotleba, újabban pedig a korrupt, korábban maffiakormányt működtető Hlas-SD (Pellegrini), illetve Fico (Smer) tudja elbolondítani őket. Dacára annak, hogy ezek a pártok a rossz oldalon állnak, pontosabban érdekeik nem a felvidéki magyar társadalom érdekei.

Szülőföldünk, identitásunk, anyanyelvünk feladása, az asszimiláció nem lehet felvidéki magyar érdek.

Egy szeretetben, teljes családban, anya-apa által nevelt gyerek meg tudja különböztetni a jót a rossztól. Az utca neveltje viszont csak ide-oda csapódik. Nincs tartása, víziója, tervei sincsenek. Legfeljebb túlélni tud. Az éppen legerősebb klán kegyeit keresi, hogy védelmet, kevesebb pofont kapjon az életben. Még akkor is, ha ez a klán vállalhatatlan. Mert más nincs terítéken

Igor Matovič projektje egy ilyen leosztásban tudott újat mutatni. Tisztaságot, rendet, klán helyett járőröző rendőröket ígért az utcára. És be is váltotta az ígéretét. A covid, a háború, az infláció, az energiaválság és az egyre súlyosabb megélhetési kérdések viszont újraosztották a lapokat. Nemcsak nálunk, Európa szinte összes országában. Olaszország a legújabb példa rá.

Felesleges konfliktusok

Hírdetés

E téren pedig Matovič már nem tudott jól teljesíteni. Hibákat követett el, felesleges konfliktusokat vállalt, melyek következtében meggyengült.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy mindebben a progresszív liberális térfél, az SaS, Čaputová államfő, a parlamenti képviselet nélkül maradt progresszív, mediális erőtér felelőssége jóval nagyobb. Bűnt követtek el Szlovákiával szemben.

Matovič ahelyett, hogy azokhoz fordult volna, akik hatalomra juttatták, elkezdett egyezkedni. A pártján belüli liberálisaival. Mert ők voltak a leghangosabbak, az ő zsaroltásukra figyelt. Az eredmény? Olyan alkukra kényszerült, melyek következtében kikerült az irányítás a kezéből. És ami mi szempontunkból a legfontosabb, feladta a magyar érdekeket. Végzetes hiba, melynek következtében Gyimesi György körül is egyre inkább fogy a levegő az OĽaNO-ban…

A Szövetség csak a kilátástalanságot növelte

Ugyanakkor nagyot hibázott az immár Szövetségnek nevezett MKP is. Mert nem tudta, ma sem tudja, hogy mit akar. Csak szajkózza, hogy mit nem szeretne. Ezzel viszont csak az utcán magára hagyott választó kilátástalanságát növeli. A másik két platformról felesleges is beszélni. Ugyanolyan elvtelen, törtető, megalkuvó, gyatra politizálásból saját gazdagságát hajtó senkik, mint a jelenlegi ellenzék (tisztelet a kevés kivételnek.)

Itt tartunk jelenleg, ebben a helyzetben próbálja meg leváltani a parlament Matovičot. Azt az embert, aki a magyar érdekeket feladva a többi kérdésben legalább érdekeinknek megfelelően cselekszik. Legalábbis a felvidéki magyarokat ugyanúgy magasról lefütyülő, hatalomra törőkkel szemben.

Matovičot tehát meg kell menteni, hogy elvégezhesse, amit vállalt. Magyar szempontból pedig ideje lassan hazamenni az utcáról…

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »