Király Zsolt: A Most-Híd az egységgel hazardírozik

Király Zsolt: A Most-Híd az egységgel hazardírozik

Holnap, január 19-én Forró Krisztián meghívására újra tárgyalóasztalhoz ül az MKP, az Összefogás és a Most-Híd, hogy megpróbálják megmenteni a decemberben zátonyra futott egységesülési folyamatot.

Félő azonban, hogy a decemberi botrány februárban megismétlődik. A színfalak mögött ugyanis mindenki mást akar.

Hogy miért február 15? Csak

A fő gond továbbra is a Most-Híd siettetése. Mivel a karácsony nem jött össze, így SOlymosék egy újabb, (teljesíthetetlen?) határidőt szabtak. Február 15-ét. Hogy miért épp ezt a dátumot? Csak.

Bárhogy is próbálják leplezni Solymosék, a Most-Híd valójában nagyon rossz állapotban és kondícióban van. Az utolsókat rúgja, és hétről hétre erőtlenebb. Jól értesült forrásaink arról szólnak, hogy a párt belső bomlása már igencsak előrehaladott állapotban van. Ennek több oka is van.

Ellenzékiként kemény kormányellenes szerepbe manőverezték magukat, ezáltal polgármestereik sem számíthatnak túl sok jóra az egyes tárcáknál. A Most-Hídnak ráadásul lassan az álla is felkopik, komoly anyagi gondjai vannak. A tavalyi választásokon nem sikerült megugorni az állami támogatást jelentő 3 százalékot, a kasszakulcs továbbra is a Bugárhoz kötődő oligarcháknál van. Solymos Lászlót ráadásul saját párttársai is faragják (Jakab Elemér és társai). Érthető, hogy a Most-Hídnak sürgősen révbe kellene érnie. Különben félő, hogy a párt vezetésében ülő polgármestereik hamarosan más irányba kezdenek el kacsingatni. A karácsonyi, majd a február 15-i határidő is csak ezt a kétségbeesést erősíti.

Jól tudja ezt az MKP és az Összefogás is. Előbbi, saját felelősségét érezve mégis igyekszik mentőövet nyújtani a narancssárgáknak, abban bízva, hogy így sikerül a választóikat is becsatornázni. Csakhogy a választók leginkább (még mindig) Bugárra illetve az egyes mostos polgármesterekre vannak fixálva. Utóbbiakat így akár egy összeborulás nélkül is meg lehetne szerezni.

Ettől félnek leginkább Solymosék is, ezért sietnének. Kitalálták, hogy február 15-e legyen az új karácsony. Hogy valamivel megindokolják a dátumot, előadták, hogy ekkor kezdődik a népszámlálás. Csakhogy a népszámlálást az előzetes hírek szerint egészen október végéig kitolják. Így teljesen indokolatlan, hogy egy egyre kínosabb irányt vevő, sikertelenséggel fenyegető egységesülési üzenettel tetézzék a felvidéki magyarság amúgy is rossz közérzetét. Ilyen szempontból február helyett inkább az októberi határidő lenne indokolt.

Hírdetés

Annál is inkább, mert bárhogy leplezik, a megegyezés a különböző érdekek és ilyen-olyan technikai kérdések miatt még nagyon távoli.

Túl sok minden szól a gyors megegyezés ellen

Az MKP például legjobb akarata mellett sem tudna február 15-ig jóváhagyni semmilyen megegyezést. Már csak azért sem, mert a párt elnökségének nincs is rá mandátuma. A“zeggységről“ csak az Országos Tanács dönthet, ami több tucat embert jelent. Ez kicsit más helyzet, mint a másik két párt esetében, akik döntéshozói egy nagyobb asztal körül is elférnek. Az MKP esetében egy ilyen OT-t (és az ilyenkor várható több órás vitát) nem lehet online formában lezavarni. Mert félő, hogy pártszakadás lesz az eredménye.

És itt van még az Összefogás, akik ráadásul továbbra sem tettek le az előválasztásról. Mi több, ragaszkodnak hozzá, Indoklásuk szerint ezzel lehetne közelebb kerülni a választókhoz, akik azt is eldönthetnék, kik legyenek az egységes párt vezetésében.

Csakhogy ezzel meg az MKP-nak van problémája. Berényi József ugyanis joggal tart az előválasztást övező esetleges visszaélésektől. Egy mindenki számára elfogadható előválasztási rendszer kiépítése, a választók és a választhatók névjegyzékének kialakítása szintén több hónapos munkát igényel.

Mintha lelkük mélyén maguk Solymosék sem bíznának a teljes egységben. Máskülönben nem építenék le a kormány kritikájával közvetve az MKP-t, mely Nagyszombat megyében történetesen az OĽaNO-val kormányoz, maga Berényi pedig Igor Matovič nemzetiségi tanácsadója. A Most-Híd egyedüliként a kormány megbuktatásában érdekelt (NAKA, korrupciógyanús ügyek kivizsgálása miatti félelem) és ezt a kabátot húzná rá partnereire is.

Amikor már nincs mit veszteni

Az idő pillanatnyilag az Összefogásnak (és részben az MKP-nak) játszik. A Most-Híd így hiába próbálja ütni a vasat, azt előbb fel kellene tudni melegíteni. Anélkül ugyanis csak az utolsó szalmaszálba való erőtlen kapaszkodásnak tűnik az egész.

A fentiek tükrében a Most-Híd újabb ultimátuma kudarcra van ítélve. Hogy mégis erőltetik, annak bizonyítéka, hogy semmit sem tanultak a korábbi hibákból. Vagy annyira szétestek, hogy nincs vesztenivalójuk. Ez esetben nem lenne jobb várni még egy kicsit?

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »