"Király" kerülhet Amerika élére

"Király" kerülhet Amerika élére

A megújítás igénye nagyon erős manapság Amerikában, Donald Trumpot pedig az emberek új erőnek érzik, aki alkalmas az ország megújítására.

Ezt mondta Frank Tibor Amerika-szakértő, egyetemi tanár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Ennek persze nem mindenki örül, és vannak néhányan, akik tennének is ez ellen.

Donald Trump építési vállalkozóként tűnt fel a közéletben, és itthon teljesen elképzelhetetlen luxuskörülményeket teremtett magának. Nyáron egy 118 szobás kastélyban lakik, amely valaha Amerika leggazdagabb asszonyának palotája volt.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns volt komornyikja a napokban elmondta: a milliárdost csak “királynak” nevezték, hisz hihetetlen módon idézte meg maga számára a királyi létet – mutatott rá Frank Tibor.

Az elitből az elit ellen 

Trump ennek ellenére beszédeiben az elitet bírálja, de ez csak látszatdolog, hisz ő is abba tartozik, elsősorban a pénzelitbe – folytatta.

Az emberek azért hisznek neki, mert az elmúlt években fogyatkozott a hagyományosan erős amerikai középosztály, ami lefelé vitte az értékrendet, és olyan társadalmi rétegek kezébe adta a voksokat, melyeknek más az ízlésük és az ismeretanyaguk a világról, Amerikáról.

Nekik nagyon tetszik a “határozott, dinamikus, céljait ismerő, eszközeiben nem válogató” Trump, aki szerintük nagyon alkalmas lenne arra, hogy rendet tegyen az Egyesült Államokban – magyarázta a szakérő.

Már vér is folyt 

A republikánus jelölt ugyanakkor polgárháborús hangulatot kezdett kialakítani Amerikában. Volt rá eset, hogy a gyűlésein az őt ellenzők fizikailag megtámadták az őt támogatókat, és fordítva.

Trump olyan mértékű megosztottságot hozott a Republikánus Párton és az amerikai választóközösségen belül, ami “feltehetőleg ahhoz vezethet, hogy az emberek egymást fogják bántalmazni” – állapította meg.

Szakítani akarnak Washingtonnal

Hogy Donald Trump lesz-e a republikánusok elnökjelöltje, az csak később derül ki, ahogy az is, hogy a másik oldalon Hillary Clinton legyőzi-e Bernie Sanders-t. Egyelőre jó esélye van rá.

Frank Tibor szerint ha Trump-Clinton csata lesz az elnöki székért, akkor előbbi a volt first lady ellen is tudna mozgósítani, hisz épp azok a tulajdonságai erősek, amelyek ellen Trump beszél.

Hillary Clinton az elmúlt 25 évben “egyfajta civilizált elnökszerű magatartást” tanult meg elnöki feleségként, szenátorként és külügyminiszterként, ismer mindenkit otthon és külföldön egyaránt. Egy teljesen más világ költözne be vele a Fehér Házba, mint Trumppal, de nem eltérő, mint a megelőző elnökök idején – vélte.

Sokan éppen ezt szeretnék elkerülni, mert úgy vélik, ez indította meg az Egyesült Államokat a lejtőn lefelé. Ők szakítást akarnak “az eddigi Washingtonnal, a bennfentességgel, a fejük fölöttiséggel”, azzal a politikával, amelyet részben Bill Clinton, részben a fiatalabb George Bush és részben Barack Obama képviselt – állapította meg.

Az emberek egy része egy olyan nagy Amerikára vágyik, amelybe adott esetben még beleszületett, amikor még abszolút vezető hatalom volt az Egyesült Államok. Az erodáció nagyon sokakat megijeszt, még akkor is, ha nem ismerik a világot, nem járatosak a külpolitikában. Ők Trumpra szavaznak – húzta alá az Amerika-szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »