Király Gábor: vége!

Király Gábor: vége!

A szombathelyi születésű Király Gábor 6 évesen mutatkozott be a Haladás utánpótlás csapatában, a felnőtteknél 1993-ban lépett pályára először. 5 évvel később már a válogatott mezt is magára húzhatta. Első mérkőzésén, Ausztria ellen tizenegyest védett, Magyarország idegenben verte 3-2-re Ausztriát. Meccs utáni tévéinterjújában ugyanúgy elérzékenyült, mint tizennyolc évvel később, az Európa-bajnokságon tett nyilatkozata során, Ez csupán azért érdekes, mert Király soha nem volt az érzelmek embere, legnagyobb bravúrjait is sokszor faarccal vette tudomásul.

Több országban is kipróbálta magát klubszinten. A berlini Herthában 8 évig védett, a Bajnokok Ligáját is megjárta a csapattal. A német szurkolók beválasztották az évszázad csapatába. Innen az angol élvonalba igazolt, a Crystal Palace-hoz, majd számos csapatban, többek között a West Ham Unitedben és az Aston Villában is megfordult, végül a Fulhamből igazolt haza Szombathelyre.

A válogatottba 18 év alatt rengeteg szövetségi kapitánytól kapott meghívót. Utoljára Bernd Storcktól, ennek köszönhetően teljesült álma: nemzetközi tornán, Európa-bajnokságon védhette a magyar kaput, még pedig nem is akárhogy, igazi nemzetközi kedvenc vált belőle, és legendás mackó alsójából. 107-szer viselte a nemzeti dresszt, többször, mint bárki más korábban.

Király Gábort Magyarországon számos alkalommal választották az év kapusának, de a Bundesligában is elnyerte ezt a címet, míg Angliában második helyen végzett az Év kapusa szavazáson. Szombathelyen kapusiskolát alapított évekkel ezelőtt.

A hálóőr kedden jelentette be honlapján, hogy meghozta a régóta fontolgatott döntést, és visszavonul a válogatottságtól. Így búcsúzott a szurkolóktól:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »