Kirakták Sümegről a Foxi Maxi-egyetemet

Megszabadult a város az MNB alapítványai által milliókkal megtámogatott intézménytől, helyette az Edutus Főiskola indít majd képzést Sümegen – írja az Index.

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ januárban bejegyzett, Jövőegyetem nevű sümegi projektjéről korábban megírtuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank két alapítványától összesen 28 millió forintot kapott. A diplomagyár mögött a kétes doktori képzésekben, iskolaalapításban és lovagrendmásolásban utazó Kertész-Bakos Ferenc áll.

Kertész-Bakos volt már sok minden: a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt alelnöke, a máltai lovagrendet másoló Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend tagja (Hunvald György és Schmuck Andor társaságában), amely doktori címet adó iskolát is alapított kamudiplomás vezetővel és egyéb problémákkal. Magának Kertész-Bakosnak is zűrös az önéletrajza: behazudott BME-s, majd New York-i diploma, és állítólagos doktori végzettségét sem akkreditáltatta soha Magyarországon. Ennek ellenére oktathatott a Wekerle János Főiskolán, ahol a John Henry Newman Központ korábban működött.

A John Henry Newman Oktatási Központ Kft. ügyvezetőjét, Fülep Dániel pálos rendi szerzetest júliusban aztán tízmilliós nagyságrendű, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és csalással vádolták meg, ennek ellenére a Sümegi Főiskola azt tervezte, szeptemberben megnyitja az intézményt.

Ám ez végül nem történhetett meg, a város vezetése ugyanis hosszasan megpróbálta kidobni az intézményt Sümegről, a polgármester nyilatkozata szerint ez szeptemberre sikerült is. Visszavették a kamuegyetemnek átadott épületeket és megállapodtak a tatabányai Edutus Főiskolával – Palkovics László oktatási államtitkár ajánlására –, hogy ők indíthatnak új képzést a városban: jövő szeptemberben 30 fővel gazdálkodás és menedzsment szak indulhat itt. Végh László polgármester indoklása szerint minderre azért volt szükség, mert a Foxi Maxi-egyetem miatt sok negatív hír jelent meg a városról, ráadásul az ún. Jövőegyetem mögött nem láttak valós munkát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »