Kipontozódás – Így ugorhat a jogsi

Kipontozódás – Így ugorhat a jogsi

Tavaly 786-an érték el a 18 pontos határt, ezért kiküldték a tájékoztatót az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) intézményeinek.

Az engedély nélkül taxizók szigorú szankciókra számíthatnak, akit kétszer elkapnak, hogy jogosulatlanul szállít utast, az akár rögtön 18 büntetőpontot kaphat, ami miatt bevonják a jogosítványát.

A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat. Április végén döntöttek úgy, hogy elfogadják azt a kormányrendeletet, amely több másikat is, és számos törvényt is módosít.

Az engedély nélkül taxizók 9 büntetőpontot kaphatnak

A javasolt egyik szigorítás lényege, hogy 9 büntetőponttal sújtják azokat a járművezetőket, akik engedély nélkül taxiznak. Ismételt szabálysértés esetén újabb 9 büntetőpont jár, ez pedig automatikusan maga után vonja a jogosítvány bevonását legalább hat hónapra. A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy három évre is levehetnék a rendszámát annak, akit ismételten tiltott taxizáson kapnak.

Tavaly 786-an érték el a felső határt

A kiszabható előéleti pontok 2011. óta nem változtak – tájékoztatta a hirado.hu-t a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). A jelenlegi szabályozás szerint, ha a járművezető előéleti pontjainak a száma eléri vagy meghaladja a 18-at, a KEKKH három napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási(fővárosi kerületi) hivatalát, amely nyolc napon belül egy határozattal elrendeli a jogosítvány felfüggesztést fél évre.

Tavaly 786-an érték el a 18 pontos határt, ezért esetükben kiküldték a tájékoztatót az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) intézményeinek.

Természetesen a jogosítvány bevonására vonatkozó döntés ellen a határozatban ismertetett jogorvoslattal lehet élni, de a 2000. évi CXXVIII. törvény alapján nincs lehetőség a vezetői engedély visszavonását elrendelő határozat méltányossági eljárásban történő módosítására vagy visszavonására.

Önkéntes utánképzéssel csökkentheti a büntetőpontokat

A KEKKH abban az esetben, ha valaki elérte a 13 büntetőpontot, küld egy tájékoztatást a járművezető részére, amiben felhívja a figyelmét az önkéntes utánképzés lehetőségére, illetve tájékoztatja a sofőrt, hogy milyen következményekkel jár, ha eléri a felső ponthatárt.

Évente egyszer ingyenes a pontok lekérdezése

Ezen kívül mindenki évente egyszer díjmenetesen kérhet tájékoztatást a pontjairól. Ehhez egy aláírt kérelmet kell benyújtani KEKKH-hez, amiben szerepel a járművezető neve, a születési helye és ideje, valamint az anyja neve. Ezt be lehet vinni személyesen a 1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112. szám alá, vagy  el lehet küldeni postai úton a 1097 Budapest, Vaskapu u. 30/B postacímre, vagy a kozlekedesi.foosztaly@kekkh.gov.hu elektronikus levélcímre – tájékoztatott a KEKKH.

A többi esetben 1250 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében lehet tájékoztatást kérni az előéleti pontokról.

3 év az elévülési idő

A pontok elévülési ideje a jogerőtől számított 3 év. Ha valaki közel áll ahhoz, hogy elérje a 18 büntetőpontot, akkor érdemes önkéntes utánképzésen részt venni. Ennek az igazolásával 13 pontig 9 ponttal, 14 és 17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni – írta a KEKKH.

Halmozódhatnak a pontok

Ha valaki egy alkalommal követ el egyszerre több, a pontrendszer hatálya alá tartozó szabálysértést, például nem köti be a biztonsági övet és a megengedettnél gyorsabban is hajt, akkor nem külön-külön pontozzák, hanem halmazati pontszámítást alkalmaznak az esetében.

A legnagyobb büntetőpont a pontrendszer hatálya alá tartozó bűncselekményekért jár, 11 pont például közúti veszélyeztetésért, segítségnyújtás elmulasztásáért, ittas vezetésért vagy cserbenhagyásért.
 

Érdekes lehet számodra:


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »