Kinyílt a Jókai Színház Hoppládája

Kinyílt a Jókai Színház Hoppládája

A Komáromi Jókai Színház a napokban mutatta be új, gyerekeknek készült előadását, Paul Maar Hoppláda című mesejátékát.

Paul Maar az egyik legismertebb német gyermek- és ifjúságikönyv-szerző. Pályája kezdetén díszlettervezőként dolgozott, majd tíz évig rajzot tanított, 1976 óta szabadúszó író. Szombóc című regénysorozatából két filmet is forgattak. Magyarul három regénye jelent meg: Tessék engem megmenteni, Lippel álma, Felbukkan egy szombóc.

A Hoppláda című mesejáték egyszerre harsányan vicces és szívszorítóan lírai példázat a barátságról. Borsó és Adalberta szomszédok. Valahol a kerek erdő mélyén, egy-egy elhullajtott ládikóban él ez a kedves manólegény és manólány. A saját ládájuk a mindenük, a kincsük, az életük. Sokat civakodnak, ugratják egymást, de összetartozásuk megkérdőjelezhetetlen. Ám a Hoppmarsall váratlan érkezése megingatja biztosnak hitt kapcsolatukat. Az újonnan érkezett és nagyon csábítóan doboló-menetelő fiú kegyeinek megszerzéséért harcba szállnak egymással. Borsó, a bátortalan, kicsit félszeg kisfiú példaképet talál a férfiasan ügyes és megnyerő, erős, atletikus és bátor nagyfiúban. Adalberta az energikus, nagyszájú és talpraesett kislány pedig felismeri benne az idősebb, a jóképű, a csábítóan tökéletes, a mindig nyertes Férfit, álmainak lovagját. De a Hoppmarsall talán csak kihasználja őket. Lehet, hogy szándékosan ugrasztja egymásnak a két barátot? Mit akar valójában tőlük? Lehet, hogy csak a kincses ládikókra vadászik? A két szeretetre méltó főhős fontos kérdésekkel kerül szembe életük e különleges napján. Ki az igaz barát? Az, aki azt mondja magáról? Lehet-e a barátom, aki megpróbált elárulni? És hogyan kell bocsánatot kérni, ha megbántottam azt, aki igazán fontos nekem?

Az előadás rendezője Tóth Miklós, aki nem először dolgozik a Komáromi Jókai Színházban. 17 évvel ezelőtt a Jó estét nyár, jó estét szerelem című színművet és a Csongor és Tündét állította színpadra. A manóvilágot – az előadás díszletét és jelmezeit – Grosschmid Erik tervezte. A Hoppláda manópárosa Jókai Ágnes (Adalberta) és Béhr Márton (Borsó), a betolakodó Hoppmarsall szerepében Bernáth Tamást láthatják az érdeklődők. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »