Kínozzák, megerőszakolják az elfogott török puccsistákat

A több mint tízezer letartóztatott verésnek és erőszaknak van kitéve.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberijog-védő szervezet arra kéri a török hatóságokat, hogy engedjenek független megfigyelőket a puccskísérlet miatt őrizetbe vett emberekhez, mert alapos bizonyítékok vannak arra, hogy rosszul bánnak velük, és kínzás és megerőszakolás is előfordul.

Az AI vasárnapi közleménye szerint súlyos bántalmazásos esetekről van szó, amelyek szisztematikusnak tűnnek. John Dalhuisen, a szervezet európai igazgatója emiatt felszólította a török hatóságokat, hogy tartsák be az emberi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeiket.

Azt is kérte, hogy ne éljenek vissza a rendkívüli állapot adta lehetőséggel, és ne tiporják földbe a letartóztatottak emberi jogait. Dalhuisen emlékeztetett arra, hogy a kínzás tilalma abszolút, és soha nem szabad megsérteni vagy felfüggeszteni az érvényességét.

Az Amnesty azt javasolja, hogy az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód megakadályozásáért felelős bizottságának (CPT) szakértői sürgősen látogassanak el Törökországba, és tájékozódjanak a fogva tartás körülményeiről.

Törökországnak, amely az ET tagja, kötelessége együttműködnie a bizottsággal, amelynek felhatalmazása van a fogságban lévők meglátogatására, szabadon választva meg a helyszínt és az időpontot – hangsúlyozta.

Az AI felhívta a figyelmet arra is, hogy a független szakértőknek hozzá kell férniük minden helyhez, ahol a több mint tízezer letartóztatott van, legyen az a hely hivatalos vagy nem hivatalos börtön.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Százezrek demonstráltak Isztambulban a puccs ellen a fő ellenzéki párt felhívásáraVezérkari főnök: a puccsisták a legsúlyosabb árat fizetik tetteikértAszad szerint Erdogan saját, iszlamista céljaira használja a meghiúsult puccsotRovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: Törökország, Amnesty International, emberkínzás, katonai puccs, török puccskísérlet, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »