Kincs, aki már nincs – magyar dokumentumfilm Bud Spencerről

Kincs, aki már nincs – magyar dokumentumfilm Bud Spencerről

A héten érkezik a magyar mozikba Király Levente Piedone nyomában – Bővített moziváltozat című dokumentumfilmje. Ez a legelső átfogó portréfilm Bud Spencerről. Több mint négy éven át, öt országban és negyvenöt közreműködővel forgatták.

Bud Spencer idén lenne 90 éves, ebből az alkalomból készült Király Levente 90 perces portréfilmje, ami az olasz filmszínész nyilvánosság számára nem látható arcát kívánja bemutatni.

“Igyekeztem megszólaltatni egykori úszó- és vízilabdázó társakat, színészkollégákat, barátokat, rokonokat, ismerősöket, természetesen Terence Hill mellett mindazokat, akik érdemi információkkal tudtak szolgáltatni az ő életéről. Apró mozaikokon, színes történeteken keresztül tárul elénk, hogy milyen ember is volt Bud Spencer” – fogalmazott az InfoRádiónak Király Levente.

Bud Spencer nem csak úszó, kétszeres olimpikon vízilabdázó és színész volt, de

bokszoló, autóversenyző, rögbijátékos és birkózó is, emellett feltaláló, dalszerző, illetve volt még ruhaüzeme is, ahol gyerekruhákat tervezett.

UNICEF-nagykövet is volt, egész életében a vakokért és a gyengénlátókért, valamint a háború és a kábítószer ellen kampányolt.

Hírdetés

“Egyetemi tanár volt, politikus volt, egy igazi polihisztor, aki hat nyelven beszélt, három egyetemre járt, orgonán, trombitán és gitáron játszott” – sorolta Király Levente, aki erre a sokoldalúságra hegyezte ki a filmet.

Negyvenöt ember szólal meg az alkotásban, és senki nem mondott Carlo Pedersoliról, vagyis Bud Spencerről rosszat, csupán jót. Ha voltak is haragosai a művésznek, Király Levente nem talált rájuk.

A sztár magyarországi népszerűségének titkáról Király Levente úgy vélekedik, az emberek jóságos óriásként tekintettek rá, aki mindig megvédi a gyengébbeket, a karját a rossz ellen emeli fel.

“Vannak hatalmas óriások, akitől jól esik, ha az igazságtalanság esetén odacsapnak, rendet tesznek” – tette hozzá.

Király Levente emlékeztetett rá,

“úgy nőttünk fel a filmjein, hogy nem volt bennük káromkodás, erőszak és vér, csak elkarikírozott pofon, szemben a mai filmekkel”.

A rendező úgy véli, Bud Spencer és Terence Hill volt a filmtörténelem azon két karaktere, akik három évtizeden keresztül megállították az amerikai filmek áradatát, ez sem előttük, sem utánuk senkinek nem sikerült.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »