Kínában megtorpant a hitelfelvétel az év végén

Kínában megtorpant a hitelfelvétel az év végén

Kínában a szakértők által vártnál kevesebb új hitelt helyeztek ki a bankok decemberben, de az év egészében így is újabb rekordot állított fel az új hitelek értéke. A központi bank és a kormány a pénzügyi stabilitás érdekében már második éve próbálja agresszív intézkedésekkel fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést.

Kínában a szakértők által vártnál kevesebb új hitelt helyeztek ki a bankok decemberben, de az év egészében így is újabb rekordot állított fel az új hitelek értéke.

A kínai jegybank pénteken közölte, hogy a bankok 584,4 milliárd jüan (90,28 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket az év utolsó hónapjában. Ez jóval alacsonyabb az előző havi 1120 milliárd jüannál és a szakértők által várt 1000 milliárd jüannál.

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 329,4 milliárd jüanra süllyedt a novemberi 620,5 milliárd jüanról. A vállalatoknak nyújtott hitel összege a novemberi 522,6 milliárd jüanról 243,2 milliárd jüanra esett.

Hírdetés

A lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 56 százalékra nőtt a novemberi 55 százalékról.

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,2 százalékkal nőtt decemberben. Elemzők a novemberivel azonos értékre, 9,1 százalékra számítottak.

A 2017-es év egészében 13 ezer 530 milliárd jüannal bővült a bankok által kihelyezett hitelek állománya, ami több az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüannál. Annak ellenére született az újabb rekord, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tett az erős eladósodottságból fakadó kockázatok mérséklésére.

A központi bank és a kormány már a második évben próbálja agresszív intézkedésekkel fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést, amely már-már a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »