Kína villanyautókra vált

Ütős formatervvel, izgalmas belsővel és erős elektromos motorral üzen hadat a nagy autógyártóknak a kínai Qiantu Motor, amely már jövőre megkezdi az áprilisi pekingi autókiállításon bemutatott K50-es sportkocsijának sorozatgyártását. A kétüléses roadster az anyacég, a „kínai Pininfarina”, vagyis a Beijing CH-Auto Technology műhelyében nyerte el formáját, és már ára is van: 106 ezer dollár, azaz nagyjából 30 millió forint.

Annyi, mint az alumíniumvázas Tesla Model S-é, viszont harmada a szénszálas vázra épített BMW i8-asénak. A Beijing CH-Autóhoz tartozó Qiantu Motor a Sanghaj közelében lévő Szucsou városában építkezik Lu Qun elnök irányításával. A beruházás 83 milliárd forintos értékű, a gyárat 50 ezer darabos éves induló kapacitásra tervezik. A Qiantu 2020-ra a kínai elektromos hajtású autók piacán 15 százalékos részesedést szeretne megszerezni magának. Kettő, a K50-esnél olcsóbb autó gyártására is felkészülnek – mondta Lu Qun a Bloombergnek.

A kínai piac meglehetősen ígéretes. A nagyvárosokban fuldokolni lehet a motorizáció okozta szmogtól, ezért a kormány a zéró kibocsátású elektromos autók terjedését minden eszközzel segíti. Van olyan város, ahol 4,1 millió forintnak megfelelő támogatáshoz lehet jutni hazai gyártású villanyautó megvásárlásakor. A cél, hogy 2025-ben már évi 3 millió elektromos járművet adjanak el Kínában. A világelső amerikai Tesla egyelőre kínai partnert keres első távol-keleti gyárának megépítéséhez, és vezérigazgatója, Elon Musk szerint jó úton jár. Addig is saját hálózatán keresztül értékesíti autóit, az idei első negyedévben 3025 Model S-t és Model X-et adtak el Kínában.

A jövő azonban nem csak a Qiantué – noha kínaiul a név épp ezt jelenti. Számos cég tolong a piacon, köztük a legnagyobb autókereskedelmi portált üzemeltető Autohome-hoz tartozó Chehejia, amely 2016 végén megkezdi saját elektromos SUV-jának forgalmazását, de említhetjük a Tencent internetszolgáltató és az iPhone-t gyártó Foxconn közös, Future Mobility nevű vállalkozását is. A régiek is aktivizálódnak: a Ford helyi vegyes vállalata például 750 milliárd forintnyi beruházást hajt végre 2025-ig, 34 új elektromos modellel szélesítve a kínálatát.

Szerző: K. B.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »