Kína szerint Japánnak "óvatosabbnak kell lennie" területi kérdésekben

A kínai elnök azt mondta a japán kormányfőnek, hogy Japánnak óvatosnak kell lennie a Dél-kínai-tenger fölötti szuverenitás ügyében – jelentette hétfőn Hangcsouból a hivatalos kínai hírügynökség.

Hszi Csin-ping és Abe Sindzó a G20 országcsoport csúcstalálkozója alkalmával találkozott, másfél év után először. A két ország viszonyát beárnyékolják a második világháborús ellenségeskedések és a tengeri területi vita. Japán 2012-ben a magáénak nyilvánította a Szenkaku (kínai nevén Tiaojü) lakatlan szigetcsoportot, amelyet Kína szintén a sajátjának tart.

Legutóbb augusztus elején okozott újabb feszültséget a két ország között az, hogy kínai halászhajók százai tűntek fel hirtelen a szigetek körül, és a magas szintű japán tiltakozások ellenére egyesek behatoltak a japán vizekre is.

Hírdetés

Hszi a találkozón hangsúlyozta, hogy a “hosszú távú, egészséges és szilárd” kétoldalú kapcsolatok nem csak a két népnek válnak hasznára, hanem a térség biztonságának is. Abe kijelentette, hogy együtt kíván dolgozni Kínával a globális gazdasági növekedés előmozdítása és a baráti kapcsolatok érdekében, és olyan együttműködést akar, amelyen mindkét fél nyer.

Hszi szerint a két országnak félre kell tennie nézeteltéréseket, és minél hamarabb vissza kell helyeznie kapcsolatukat a normális kerékvágásba. A viszonyt jelenleg időnként még bonyodalmak zavarják meg – emlékeztetett. Japánnak “óvatosságot kell tanúsítani szóban és tettekben” a dél-kínai-tengeri ügyekben – mondta.

A találkozó után Abe közölte, hogy megállapodtak a tárgyalások felgyorsításában, s “forró drót” létrehozásáról védelmi intézményeik között, hogy megelőzhessék a véletlen incidenseket a tengereken.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »