Kína lúdfüvet virágoztatna és selyemhernyókat keltetne a Holdon

Az űrkutatás történetében eddig példátlan dolgokat fog véghezvinni Kína idén felbocsátandó újabb holdkutató űrszondája, a Csang’o-4.: az égitest Földről nem látható „sötét” oldalán száll majd le, és növényeket virágoztat a Hold élettelen felszínén. A cseppet sem szokványos tervekről a Hszinhua kínai állami hírügynökség számolt be.

Az űrszonda vetőburgonyát és egy kis termetű virágos növény, a káposztával és a mustárral rokon lúdfű magjait, valamint valószínűleg selyemhernyópetéket is visz magával, hogy végrehajtsa az első biológiai kísérletet a Holdon. A kutatók remélik, hogy a növények kihajtanak és virágot hoznak. A folyamatot bárki figyelemmel követheti majd: a tudósok kamerával örökítik meg, és élőben sugározzák majd a Földre.

A holdbéli mini ökoszisztémát huszonnyolc kínai egyetem tervezte meg a délnyugat-kínai Csungkingi Egyetem vezetésével. A kínai űrkutatási hivatal (CNSA) a nagyközönséget is, ezen belül főleg a fiatalokat arra biztatja, hogy vegyenek részt a Csang’o-4 misszió projektjében. A hivatal 2016-ban országos pályázatot hirdetett diákoknak az űrszonda rakományának megtervezésére, az ökoszisztéma ötletét kétszáz kezdeményezés közül választották ki.

Hírdetés

Az ökoszisztéma egy 18-szor 16 centiméteres hengerben utazik majd a Holdra. A petékből selyemhernyók lesznek, amelyek szén-dioxidot termelnek, míg a burgonya és más magvak oxigént bocsátanak ki a fotoszintézis során. Együtt egy egyszerű ökoszisztémát hozhatnak létre az égitesten – ismertette a tartály főtervezője.

Mivel a Hold felszínének hőmérséklete mínusz 170 és plusz 100 Celsius-fok között változhat, az ökoszisztémát egy szigetelőanyaggal fogják megvédeni, hogy a növények és a hernyók közepes hőmérsékleten maradjanak. A belsejében mesterséges világítás is lesz, amelyet akkumulátorok működtetnek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »