Kína a legnagyobb rizikó, de Trumptól is félni kell

A kínai gazdaság kemény landolásának lehetősége és Donald Trump amerikai elnökké választása is szerepel az egyik tekintélyes londoni gazdaságkutató intézet által a következő egy év legnagyobb világgazdasági kockázatairól összeállított listán.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló, Londonban már csütörtökön hozzáférhetővé vált havi globális előrejelzésének kockázati listáján az első helyen, a legnagyobb intenzitású rizikótényezőként a kínai gazdaság esetleges váratlan mértékű lassulása szerepel. A ház ezt nagy valószínűségű, nagyon nagy globális hatású kockázatként azonosítja.

Az EIU elemzői kiemelik, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) 240 százalékához közelítő bruttó kínai adósságráta és a folytatódó tőkekivonás a kínai gazdaság szerkezeti gyengeségeit jelzi. Ráadásul a jüan annak ellenére is folyamatosan gyengül, hogy a jegybank egyetlen hónap alatt 108 milliárd dollárt költött a devizakészletekből az árfolyam stabilizálására.

Trump az első tízben

Az Economist Intelligence Unit listájának felső tízes mezőnyében szerepel az a lehetőség is, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lesz. A társaság szerint ennek fő kockázati tényezői közé tartozik, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó mágnás „kivételesen erős ellenszenvvel viseltet” a szabad kereskedelemmel, különösen az észak-amerikai szabad kereskedelmi egyezménnyel (NAFTA) szemben. Az EIU londoni elemzői szerint ha Trumpot elnökké választják, ez az ellenséges hozzáállás gyorsan kereskedelmi háborúvá eszkalálódhat, különösen akkor, ha Trump magára haragítja Mexikót és Kínát.

A cég elemzői közölték: nem számolnak azzal, hogy Donald Trump az elnökválasztáson vereséget mér legvalószínűbb demokrata versenytársára, Hillary Clintonra. A ház ugyanakkor kockázatokat lát erre az előrejelzésére, különösen abban az esetben, ha a választások előtt terrortámadás éri az Egyesült Államokat, vagy ha az amerikai gazdaságban hirtelen visszaesés kezdődne. Trump elnökké választását az EIU mérsékelt valószínűségű, de jelentős kihatású, a 20-as skálán 12-es intenzitású kockázati tényezőként tartja nyilván.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »