Kimozdulnának a szembenállásból – Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője szerint a „respektet” a magyarok és románok is értik

Kimozdulnának a szembenállásból – Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője szerint a „respektet” a magyarok és románok is értik

A 2016-os választás után azért működtünk együtt a PSD–ALDE-kormánykoalícióval, hogy a centenárium időszakában fenntartsuk a párbeszéd lehetőségét a román hatóságokkal, idén pedig azért szüntettük meg az együttműködést, mert az úzvölgyi incidensek kapcsán betelt a pohár – vázolta az RMDSZ egy hete kijelölt szóvivője a szövetség viszonyát a hatalommal. Hegedüs Csillát a romániai elnökjelöltekről, a „respektről” és az őszi tervekről is kérdeztük.
Vonzó feladat-e a szóvivőség, amely tökéletes alkalmazkodást jelent a hivatalos RMDSZ-állásponthoz minden egyes kérdésben – kérdeztük a legutóbb még európai parlamenti képviselőjelöltként kampányoló Hegedüs Csillától.

A feladat helyett inkább a kihívás szót használnám, hiszen ez egy teljesen új megbízatás számomra, és tudom, hogy minden tőlem telhetőt megteszek majd azért, hogy gyorsabban, hatékonyabban kommunikáljunk közösségünkkel és a sajtó képviselőivel” – fogalmazott az újdonsült szóvivő, aki a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) augusztus 30-ai marosvásárhelyi ülésén kapta meg új megbízatását.

Mint mondta, tisztában van azzal, hogy mit jelent a 2019-es politikai helyzetben az RMDSZ szóvivőjének lenni: a kormány válságban van, három nagyon nehéz választás előtt állunk, a magyarok és románok közötti konfliktus pedig az elmúlt másfél évben újra kiéleződött. „De azt is tisztán látom, hogy nekünk közösen kell építkeznünk. Nem a vitákat kell keresnünk, hanem törekednünk kell a kölcsönös tiszteletre, a párbeszédre, a kommunikációra” – tette hozzá Hegedüs, akit immár új státusában kérdeztünk aktuális politikai témákról.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök román államfőjelöltségével kapcsolatban a szóvivő elmondta, sokan megkérdezik tőle, hogy mi értelme van RMDSZ-es államelnökjelöltet indítani, hiszen semmi esély a győzelemre. „Ez számunkra becsületbeli ügy.

Ez a mi feladatunk, és ezt csak egy magyar jelölt tudja megtenni” – érvelt a korábban elsősorban kulturális területen aktív politikus.

Ami a „Respekt mindenkinek” szlogenválasztást illeti, Hegedüs Csilla elmondta: egy olyan szót, szóösszetételt kerestek, amely egyszerűen fejezi ki az üzenetet, és amit mindenki megért. „Ezért van a kampányunk középpontjában a tisztelet, a respekt. Ezt a magyarok és románok egyaránt értik. És mindannyian ezt szeretnénk: hogy az állam tisztelje a polgárt, hogy a románok és magyarok kölcsönösen tiszteljék egymást. Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy a centenárium már elmúlt, a viták és konfliktusok mégsem csitultak: egyeseket ma is zavar a magyar felirat a községházán, a magyar iskola, a magyar temető, a magyar zászló.

– hangsúlyozta a szóvivő.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »