Kíméletlen vegyi támadást terveztek az olimpián

Kíméletlen vegyi támadást terveztek az olimpián

Emlékeznek még a brazil csoportra, amely felesküdött az Iszlám Államra? Brutális csapásra készültek.

A tizenkét fős, magát Ansar al-Khilafah Brasilnak nevező mozgalom csoport, melyet még az olimpia előtt kapcsolt le a brazil rendőrség, kegyetlen csapást tervezett a civil lakosság ellen. Egy víztározót akartak vegyi anyagokkal megmérgezni, ami rengeteg ember életébe került volna, ha sikerrel járnak. A fejleményről a nyomozást jól ismerő forrás nyilatkozott az NBC-nek.

Bár a brazil igazságügyi miniszter július végén, a csoport elfogáskor azt állította, teljesen amatőr brigádot kaptak el, a forrás szerint ez azért nem teljesen helytálló. Egy Rio környéki víztározóba akartak mérget önteni, a részleteket pedig különböző chat alkalmazásokon, Telegrammon és WhatsApp-on vitatták meg. A nyomozati anyagokból kiderül, hogy puskaport és házi készítésű bomba összeszerelési útmutatóját találtak a csoport bázisán, de vegyi anyagokat nem. Emellett azt is tervezték, hogy a 2013-as bostoni maratonon végrehajtott merénylet mintájára nyilvános helyen robbantanak.

A 15 feltételezett terroristára 10 különböző brazil államban csaptak le a rendőrök, mindannyian brazil állampolgárok. A gyanú szerint a Jundallah csoporthoz tartoztak, mely szoros kapcsolatban állt az IÁ-val. Június és augusztus között több terrorellenes akció során számolták fel a hatóságok az FBI segítségével.

Ha több vádpontban – terrorcsoporthoz tartozás, terrorcselekmény előkészítése – is bűnösnek találják őket, akár 30 év börtön is várhat rájuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »