Kimaradt a Gestapo

(…) Ma festői kuszaságban egymás mellett működnek a glatzi ethosznak megfelelő nyolcosztályos gimnáziumok, a Magyar Bálint-i, szárnyaszegett víziót beteljesítő hatosztályosok, az alapozó évvel operáló ötosztályosok és a klasszikus négyosztályosok – immár egyébként megdöbbentő százalékban az egyházak kebelén belül, ami különös ízt ad az államosításról szóló vitáknak. Farvizükön úsznak a technikumok, a névleg gimnáziumosuló szakközepek és a kizárólag a miniszterelnöki nagyotmondásban tisztes szakmát nyújtó, valójában lezüllött ipariskolák.

Ez a téboly visszafelé teszi tönkre az alapozó szakaszt: azok, akiknek megvan a szükséges szellemi és vagyoni tőkéjük, ebben a trükkös labirintusban tökéletesen megtalálják a gyereküknek adható, lehető legjobb, a jövőre maximálisan felkészítő képzést. Azok pedig, akik nem képesek a megrendelő állampolgári fellépésre (az e kifejezéstől lábrázást kapó KDNP-sek, kérem, most forduljanak el), be kell hogy érjék a lelakott, szegregált alibiiskolával.

Tíz és tizenöt évvel ezelőtt nagyjából ugyanezeket írtuk egyébként. A helyzet azóta két elemmel lett színesebb. Az egyik az egyházak elképesztő térhódítása – ami, jegyezzük meg, nem a kereszténydemokrata nyomulás eredménye, hanem a Horn-féle elhibázott vatikáni megállapodásé, amely olyan előnybe hozta az egyházi iskolafenntartókat, ami lavinaszerűen késztette az önkormányzatokat az intézményátadásra. A másik pedig a Klik létrehozása, ami egy alapvetően nem ördögtől való gondolat – az állami iskolafenntartás – katasztrofális megvalósításának mintapéldája.

A k. u. k. hadtáp szellemi magaslatai ötvöződtek itt az NKVD mentalitásával, ami tökéletesen vetíti elénk a NER lényegét. De alapvetően csak hálásak lehetünk neki: ha nincs Klik, akkor nincs ez a mostani kegyelmi pillanat sem. (…)

N. Kósa Judit: Alapozó edzés


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »