Kim Dzsong Viktor gyárlátogatáson járt a Délvidéken

Az észak-koreai kommunista diktatúrát is megszégyenítő állapotokról számolt be Orbán Viktor miniszterelnök mai délvidéki látogatása kapcsán egy helyi hírportál. A kormányfő többek között megtekintette a jelentős magyar állami támogatással épült újvidéki Európa Kollégiumot, az esemény előzményei pedig a DélHír cikke szerint leginkább Kim Dzsong Un gyárlátogatásaira emlékeztetnek – írja Szávay István, a Jobbik alelnöke szerdai sajtóközleményében.

A politikus információi szerint egy hétfő esti megbeszélésen ugyanis előre kiadták a kollégiumban lakó diákoknak, hogy kinek mi lesz a szerepe. Egyeseknek azt írták elő, hogy az épület előtti padon üljenek és beszélgessenek, másoknak azt, hogy kávézgassanak és főzzenek. A konyhában természetesen rendnek kellett lennie, de úgy, hogy azért „látszódjon, hogy ott élet van”. Igazán meglepődhettek Orbán Viktor kopogását hallva azok a kollégisták is, akiknek szobáját előre kijelölték arra, hogy a kormányfő „spontán” benézzen oda.

Bár a patyomkini vizit körülményein még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének bornírtságait jól ismerők is kellemesen elszórakozhatnak és/vagy elszörnyülködhetnek, de a látogatás oka már korántsem ilyen vidám – írja Szávay István.

A legnagyobb ellenzéki pért képviselője úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmúlt heti akcióját követve – azért utazott a Délvidékre, hogy a közelgő szerbiai választás kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt mellett kampányoljon. Utóbbi szervezet a Vojislav Šešelj által irányított, nyíltan soviniszta és idegengyűlölő, a szerbiai nemzeti kisebbségeket elüldözni akaró Szerb Radikális Pártból alakult át „européer” politikai erővé, jelenlegi vezetője pedig Aleksandar Vučić miniszterelnök.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány most már a legmagasabb szinten, nyíltan beleavatkozik a szerb belpolitikába – ráadásul mindezt magyarellenes szerb nacionalisták mellett teszi –, valamint meg akarja szabni délvidéki nemzettársainknak, hogy több magyar induló közül kire szavazzanak!

Szávay Isrván nehezményezte továbbá, hogy Orbán Viktor és a szerb kormányfő mai találkozóján ismét nem érintettek számos olyan témát, amelyek a magyar nemzeti közösség számára fontosak lennének. Sajtóbeszámolók szerint nem került szóba a magyar autonómia megteremtése, a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek bővítése, a kollektív bűnösség teljes eltörlése, de a még börtönben ülő temerini fiúk szabadon bocsátása sem. Közleményében ismét leszögezte: a Fidesszel szemben a Jobbik kizárólag a délvidéki magyarság jogainak legszélesebb körű biztosítása esetén tudja támogatni Szerbia euroatlanti integrációját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »