Kim Dzsong Un "eltökélt szándéka" a június 12-i csúcs Trumppal

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "eltökélt szándékát" fejezte ki a Mun Dzse In dél-koreai államfővel való személyes találkozóján szombaton, hogy az eredeti tervek szerint június 12-én akar találkozni Donald Trump amerikai elnökkel – közölte vasárnapra virradóra a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A KCNA szerint Kim és Mun mélyreható megbeszéléseket folytattak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, valamint a lehetséges csúcstalálkozóról Trump és az észak-koreai vezető között. A hírügynökség ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a két Korea vezetőinek “kielégítő konszenzust” sikerült elérniük.

A kommunista állam hírügynöksége hozzátette, hogy Kim és Mun megállapodtak abban is, hogy a két Korea között magas rangú találkozót tartanak június 1-jén. Ezeket a megbeszéléseket Phenjan a pénteken véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt korábban felfüggesztette.

A KCNA szerint a két vezető egyetértett abban is, hogy gyakrabban találkozzanak.

Áprilisi csúcstalálkozójuk után szombaton újból személyesen tárgyalt egymással Kim Dzsong Un és Mun Dzse In elnök a két országot elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban.

Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az “ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, “meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék. 

Szakértők szerint Mun Dzse In és Kim Dzsong Un szombati tárgyalása az eddigi legbiztatóbb jele annak, hogy talán mégis megtartják az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozóját. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »