Kilőtték az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni főnökét

Egy amerikai drón végzett Hafez Szaiddal, aki a “Kalifátus” csapatait irányította mindkét államban.

Washingtonban már egy évvel ezelőtt ünnepeltek, mert azt hitték, hogy sikerült kilőniük az Iszlám Állam helyi vezérét. Tévedtek. Most viszont büszkén közölték a Pentagonban: ezúttal nincs kétség! Az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni főnöke halott! Nemrég azt is bejelentették Amerikában, hogy ugyancsak egy dróntámadás eredményeképp meghalt Aktar Manszur sejk, az afganisztáni tálibok irányítója. Az USA kivonta csapatainak nagyrészét Afganisztánból, de dróncsapásokkal próbálja meg tehermentesíteni a kormánycsapatokat, melyek csak nehezen bírnak az iszlamista erőkkel.

Jelenleg Helmand tartományban folynak komoly harcok a tálibok és a kabuli kormány csapatai között. Az Iszlám Állam inkább merényletekkel hívja fel magára a figyelmet. Pakisztán déli részén, Kvettában ők hajtottak végre terrortámadást egy kórház ellen. A halottak száma 73 volt. Kabulban a kormanyzati negyedben robbantották fel magukat öngyilkos merénylők. Az eredmény: több tucat halott. Az Iszlám Állam és a tálibok dzsihádharcosai, miközben harcolnak a helyi kormányok és Amerika ellen, egymást is ölik. Korábban sok tálib harcos letette a hűségesküt a “Kalifának”, Abu Bakr al-Bagdadinak. Az utóbbi időben viszont komoly veszteségek érték az Iszlám Államot Szíriában és Irakban. Állítólag még az is felmerült, hogy a “Kalifa” és vezérkara Afganisztán és Pakisztán határvidékére költözzön. Oda, ahol egy darabig Oszama bin Laden is élt. Csakhogy az amerikai drónok ott is megtalálhatják a dzsihád vezéreit, ahogy ezt Hafez Szaid sorsa mutatja: az Iszlám Állam helyi vezére épp Afganisztán és Pakisztán határvidékén lehelte ki lelkét…

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Egyre többen állnak dzsihadistának FranciaországbólNőtt a Szíriából, Irakból és Líbiából hazatérő dzsihadisták számaRovatok: KülföldTelepülés: AfganisztánCímkék: külföld, Iszlám Állam, dzsihádista terrorszervezet, iszlamista vezetőkForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »