Kilép az antidemokratikus Magyar Helsinki Bizottságból egy volt SZDSZ-es képviselő

Kilép az antidemokratikus Magyar Helsinki Bizottságból egy volt SZDSZ-es képviselő

Kilép a Magyar Helsinki Bizottságból Mészáros István László volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, és az október 2-ai kvótaellenes népszavazáson nemmel fog szavazni.

Mészáros István László – aki a ’90-es évek eleje óta volt tagja a testületnek – a vigyazo.blog.hu-n adott nyilatkozatában döntését úgy indokolta, hogy több szempontból súlyosan aggályosnak, hitelrontónak és elfogadhatatlannak tartja a Magyar Helsinki Bizottságnak a népszavazás “meghekkeléséről” szóló felhívását.

Mint mondta, megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol. Azon túl, hogy ez antidemokratikus, gyakorlatilag megkérdőjelezi a polgárok józan ítélőképességét is – fogalmazott az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának korábbi (1990-1998) szabad demokrata alelnöke.

Úgy vélekedett, végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja – tette hozzá.

Elfogadhatatlan továbbá – írta -, hogy egy ilyen fajsúlyú állásfoglalásról a szervezet vezetése ki sem kérte a bizottság tagságának véleményét. A tagság feje fölötti döntéshozatal, mint eljárási mód önmagában is antidemokratikus. Ez szintén aláássa a bizottság demokratikus értékek melletti elvi elkötelezettségének hitelét – fejtette ki a volt országgyűlési képviselő.

Mészáros István László azt írta, ő demokrata, nem szereti, ha megkérdezése nélkül döntenek, majd utána hivatkozási pontként használják föl, ezért negyed évszázados tagsági viszonyát megszüntetve kilép a Magyar Helsinki Bizottságból. “Ezt természetesen anélkül teszem, hogy elvitatnám a bizottság múltbeli érdemeit” – jelezte.

“A Helsinki Bizottság mostani döntését nem csupán antidemokratikusnak tartom, de tartalmilag sem értek vele egyet. Mivel demokrata vagyok, nem kérek abból, hogy akár kvóta-ügyben, akár később bármi másban külső hatalmi aktussal népünk szuverenitását akaratunk ellenére csökkentsék. Ezért október 2-án részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.”

“Ráadásul keresztény és magyar patrióta vagyok. Miközben fontosnak tartom a valódi menekültek emberi jogi szempontjainak érvényesítését és a velük való szolidaritást, az Európát sújtó migrációs krízist elsősorban biztonsági és nemzeti sorskérdésnek tartom.”- írja Mészáros István László.

vigyazo.blog.hu/MTI

The post Kilép az antidemokratikus Magyar Helsinki Bizottságból egy volt SZDSZ-es képviselő appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »