Kilencven százalékkal kevesebb migráns érkezett áprilisban

Az uniós határigazgatási ügynökség, a Frontex adatai szerint mindössze 2700 ember érkezett Görögországba vízi úton Törökországból, ami az előző hónaphoz képest jelentős, 90 százalékos csökkenést jelent. Az illegális bevándorlók legtöbbje szíriai, pakisztáni, afgán és iraki volt.

Áprilisban 90 százalékkal csökkent a Törökországból a görög partokra érkezett migránsok száma – jelentette az uniós határigazgatási ügynökség pénteken. A Frontex adatai szerint mindössze 2700 ember érkezett Görögországba vízi úton Törökországból, ami az előző hónaphoz képest jelentős, 90 százalékos csökkenést jelent.

Az ügynökség szerint az eredmény a szigorúbb határellenőrzés és az EU és Törökország között létrejött megállapodásnak köszönhető. Az illegális bevándorlók legtöbbje szíriai, pakisztáni, afgán és iraki volt. A jelentés szerint az EU-török megállapodás értelmében valamennyi illegálisan útra kelt migránst – a szíriaiakat is beleértve – visszafordították Törökországba.

Arról tájékoztattak, hogy Észak-Afrikából ugyanakkor 8370 – főként eritreai, egyiptomi és nigériai – migráns érkezett a hosszabb és veszélyesebb földközi-tengeri útvonalon keresztül Olaszországba. Beszámoltak arról is, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezett migránsok száma jelentősen csökkent a görög-macedón határvédelemnek köszönhetően. Összesen 3830 esetet regisztráltak áprilisban, amely az egy évvel ezelőtti számoknak valamivel több, mint a felét, a márciusi adatoknak negyedét jelenti.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »