Kilencven ember kórházban a lépfene miatt

Körülbelül kilencven embert, köztük ötven gyereket kellett kórházba szállítani Szibéria északi részén, mivel felmerült a gyanú, hogy lépfenével fertőződtek meg. A betegségnek, amely valószínűleg rénszarvasról terjedt át emberre, már halálos áldozata is van.

A BBC szerint Jamali Nenyecföld régióban nyolc ember bizonyíthatóan megfertőződött, a többieket megfigyelésre szállították kórházba. A járványban egyébként már 2300 rénszarvas pusztult el, a pásztorkodó családokat pedig a hatóságok igyekeztek elkülöníteni az állatoktól. Minden pásztorkodó gyermeket megvizsgálnának, azokat is, akik semmi nyomát nem mutatják a betegségnek.

A komoly egészségügyi vészhelyzet oka, hogy Szibéria északi részén szokatlanul meleg van, a hőmérséklet megközelíti a 35 Celsius-fokot, ennek hatására pedig régóta fagyott tundrai földterületek indultak olvadásnak. Így kerülhetett elő egy betegségben elpusztult rénszarvas teteme.

Az ügy súlyosságát jól mutatja, hogy biológiai hadviselésre kiképzett orosz katonákat is a helyszínre küldtek segíteni. Ugyanebben a régióban legutóbb 1941-ben jegyeztek fel járványt.

A lépfenét a Bacillus anthracis nevű kórokozó okozza, a betegség halálos lehet, de viszonylag nehezen terjed. Általában spóraállapotban él túl éveket a talajban, mielőtt egy vágáson vagy seben át bejut egy állat szervezetébe. A betegség antibiotikummal kezelhető, de fertőzés esetén gyorsan kell lépni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »