Kilenc új helyszín került az UNESCO világörökségi listájára

Kilenc új helyszín került az UNESCO világörökségi listájára

Kilenc új helyszínt – köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét – vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Madrid történelmi Paseo del Prado sugárútja és közeli Buen Retiro park egy 200 hektáros kulturális térséggé fejlődött a sugárút 16. századi megépítése óta. A térség a spanyol főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága. A 120 hektáros park a 19. századi kertépítészet különböző stílusait egyesíti. A terület ad otthont a Királyi Botanikus Kertnek A sugárút köti össze a spanyol művészvilág szívét, a Prado Múzeumot, a Thyssen-Bornemisza Múzeumot és a Zsófia Királyné Művészeti Központot.

🔴 BREAKING!

Paseo del Prado and Buen Retiro, a landscape of Arts and Sciences, #Spain🇪🇸, has just been inscribed on the @UNESCO #WorldHeritage List. ¡Felicidades!👏

ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/1OKOnlagD3

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 25, 2021

A világörökség részévé vált 11 európai fürdőváros – a Bécs melletti Baden, a belgiumi Spa, a csehországi Karlovy Vary, Frantiskovy Lazne, Marianske Lazne, a franciaországi Vichy, a német Bad Ems, Baden-Baden és Bad Kissingen, az olasz Montecatini és az angliai Bath hét európai ország – Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság – közös kezdeményezése nyomán. Valamennyi fürdőváros természetes gyógyforrások mellett alakult ki, mindegyik a nemzetközi európai fürdőkultúrát képviseli, amely a 18. század elejétől kezdett kialakulni és elvezetett az 1900-as években a nagy nemzetközi üdülőhelyekhez, amelyek meghatározták az adott városok arculatát a fürdőházak együttesei által.

The City of Bath has been inscribed as 🇬🇧’s first dual @UNESCO World Heritage Site!

Bath is one of the most influential Great Spas. Its hot springs, spa buildings, Georgian town planning & Palladian architecture has defined the city for over 2000 years.https://t.co/9Np9AE86Ju pic.twitter.com/Um1q6okGuC

— UNESCO UK (@UNESCOUK) July 24, 2021

A kínai Kanton történelmi városrésze a Szong és a Jüan-dinasztia (10-14. század) tengeri birodalmának egyik legnagyobb tengeri kikötője volt a tengeri Selyemút mentén. A térségben 22 egykori kormányzati épület, több vallási épület, közük egy 11. századi mecset, amely Kína legrégebbi iszlám építménye, számos régészeti lelet, a régi tengeri dokkok maradványai és az akkori vas- és kerámiakészítés emlékei láthatók.

🔴 BREAKING!

New inscription on the @UNESCO #WorldHeritage List: Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China, #China🇨🇳. Congratulations! 👏

➡️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/h7yPEGyJ12

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 25, 2021

A Kaszpi-tengert és Perzsa-öböllel összekötő transziráni vasútvonal is felkerült a világörökségi listára. A vasútvonal két hegységet, számos folyót, felföldet, erdőt, alföldet szel át. Építése 11 éven át – 1927-től 1939-ig – tartott, az 1400 kilométer hosszú vasútvonal az akkori iráni kormány és számos ország 43 építési vállalatának sikeres együttműködése réven valósulhatott meg. Egyes térségekben hatalmas hegyi területeket kellett átvágni, 174 nagy hidat, 186 kisebbet, 224 alagutat kellet megépíteni számára.

🔴BREAKING

The Trans-Iranian Railway, #Iran🇮🇷, just inscribed on the @UNESCO #WorldHeritage List. Congratulations!👏

ℹ️https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/leBlhVthTp

Hírdetés

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 25, 2021

A világörökség része lett továbbá az indiai Ramappa-templom a Haidarábádtól 200 kilométerre északkeletre fekvő Palampet faluban. Siva istennőnek építették mészkőből 1213-tól, építése mintegy 40 éven át tartott. A templom szobrai a kakatijan kultúra (1123-1323) és a térség tánckultúrájának szokásait idézik.

🔴 BREAKING!

Just inscribed as @UNESCO #WorldHeritage site: Kakatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple, Telangana, in #India🇮🇳. Bravo! 👏

ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/cq3ngcsGy9

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 25, 2021

Az Atlanti-óceán partján álló több mint 400 éves Cordouan világítótorony a Gironde folyó torkolatánál szintén a világörökségi listára. A tengeri jelzések mesterművének tartott tornyot Louis de Foix mérnök építette, majd a késő 18. században átépítették. Az épület a világítótornyok építészeti és technológia történetét testesíti meg

🔴 BREAKING!

The Cordouan Lighthouse, #France🇫🇷, has just been inscribed on the @UNESCO #WorldHeritage List. Bravo! 👏

ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/C61iPgfddP

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 24, 2021

Az olaszországi Padova 14. századi freskói is a világörökség részévé váltak. Az 1302 és 1397 között készült freskókat különböző művészek festették különféle épületekben, ennek ellenére a freskóknak egységes stílusuk és tartalmuk van. A freskók között találhat például Giotto Scroveni kápolnában készült freskóciklusa, amely a falfestészet történelmének forradalmi fejlődése kezdetét jelenti.

🔴BREAKING!

Padua’s fourteenth-century fresco cycles, #Italy🇮🇹, just inscribed on the @UNESCO #WorldHeritage list! Bravo! 👏👏

ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/pcSNItR6Zd

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 24, 2021

A világörökségi lista része lett a németországi Darmstadtban lévő Mathildenhöhe művészeti kolónia és a Szaúd-Arábia délnyugati részén fekvő Hima kulturális térség a kőkorszakból származó hétezer éves sziklavéseteivel.

🔴 BREAKING!

Just inscribed on @UNESCO #WorldHeritage List: Mathildenhöhe Darmstadt in #Germany🇩🇪. Congratulations! 👏

ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/VKiYYmk43J

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 24, 2021

 

🔴 BREAKING!

New @UNESCO #WorldHeritage site: Ḥimā Cultural Area, in #SaudiArabia 🇸🇦. Mabrouk! 👏👏

https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/pPW4AORmE7

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 24, 2021

(MTI javítva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek