Kilenc migráns veszett a török partoknál a tengerbe

Kilenc bevándorló meghalt, amikor vasárnap hajójuk elsüllyedt a dél-török partoknál a Földközi-tengeren – jelentette a helyi média. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint 15-en tartózkodtak a hajón, amely Antalya tartománynál jutott bajba. Öt embert sikerült kimenteni, egy ember eltűnt. A kilenc halott között öt gyermek és egy nő is volt.

A bevándorlók, akiknek nemzetisége egyelőre nem tisztázott, Európába akartak eljutni, bár az sem teljesen világos, milyen útvonalon. A szóba jöhető legközelebbi európai terület az égei-tengeri Kasztelórizon szigete, amely mintegy 6 kilométerre van a török Kas városától.

Hírdetés

Az égei-tengeri továbbra is a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók fő útvonala, azon keresztül az elmúlt időszakban ismét jelentősen megnőtt az Európába igyekvők száma. A görög szigeteken létesített menekültszállásokon és -táborokban a legutolsó hivatalos adatok szerint több mint 15 ezer migráns tartózkodik és várja menedékjogi kérelmének elbírálását. Közülük mintegy nyolcezren az alig 2500 ember befogadására alkalmas táborhellyel rendelkező Leszbosz szigetén tartózkodnak.

A menekültek legtöbben Szíriából, Eritreából, Irakból, Afganisztánból érkeznek, de az említett útvonalon a legutóbbi időben Törökországból is érkeztek menekültek a 2016-os törökországi puccskísérlet megtorlásai miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »