Kikötöttek az olimpiai bajnokok

Kikötöttek az olimpiai bajnokok

Fordulatokban gazdag hétvégét hozott a Maty-éri 2. olimpiai válogató. Az elmúlt másfél évtized nagy sztárjai, ötkarikás bajnokai köthetik ki hajójukat: nem jutott ki Rióba Kovács Katalin, Vajda Attila, Kökény Roland, Dombi Rudolf, továbbá Kammerer Zoltán és Fazekas-Zur Krisztina szereplése is kérdéses még.

Tizenkét év. Pontosan ennyi ideig képviselte Vajda Attila a magyar színeket C–1 1000 méteren a világversenyeken. Először a 2004-es athéni olimpián rajtolt, s nagy meglepetésre bronzérmes lett. Azóta az olimpiai, a világ- és Európa-bajnoki aranyérem is bekerült a gyűjteményébe. Több mint egy évtizedet kellett várnia arra, hogy hazai viszonylatban kihívója érkezzen. Az eddig párosban jeleskedő (a riói olimpián Mike Róberttel ebben a számban is szereplő) Vasbányai Henrik a legfontosabb évben, 2016-ban fosztotta meg őt hazai egyeduralmától és a riói indulás lehetőségétől. És ahogy a tegnapi szétlövés végén Vajda fogalmazott: attól is, hogy a jövőben C–1 1000 méteren induljon. De nem csak a szegediek olimpiai bajnoka lett nagy vesztese az idei válogatóknak.

Szívszorító volt nézni a háromszoros olimpiai bajnok kajakost, Kammerer Zoltánt a stégen ülve. Míg tavaly minden szempontból rá épült, benne bízott a férfikajak szakág, párosban, négyesben, sőt egyesben is eredményesen tudott szerepelni, idénre „kisemmizetté” vált. A tavaly kokainügye miatt eltiltását töltő Dombvári Bence vezérletével az 1000 méteres számokat besöpörte a BHSE csapata. Kammererék számára némi kapaszkodót jelenthet, hogy a férfi-csapathajó riói indulását „eredményes Európa-bajnoki szerepléshez” kötötte a szakmai vezetés. Ha Moszkvában nem teljesít jól a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összetételű kvartett, Storcz Botond újabb válogatót írhat ki ebben a versenyszámban. Apropó, Kugler Attila! Tavaly még ő is Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját erősítette. Pontosabban háttérembere, jó edzőpartnere volt az olimpiai ezüstérmes négyes tagjainak. Ősszel azonban úgy döntött, vált, s a szolnoki trénerrel, Czeglédi Gáborral kezdte el a munkát. Megeshet, hogy a korábbi „vízhordóból” lesz most olimpiai induló…

A férfikajak szakág érdekessége még, hogy a tavalyi milánói világbajnokságon kvótát szerző versenyzők közül senki sem érezheti Rióban magát. A négyes mellett tavaly Tótka Sándor és Molnár Péter világbajnoki győzelemmel szerzett indulói helyet a nemzetnek K–2 200 méteren Milánóban. Azzal ők sem számoltak talán, hogy lesz jobb egység náluk a hazai vizeken. A győztes Horváth Bence, Szomolányi Máté kettősből Horváth a tavasszal doppingoláson ért Dudás Miklóssal indult volna a válogatón párosban. Dudás ügye után azonban visszatért gyerekkori párjához, Szomolányihoz, akivel bombaformában és önbizalommal telve versenyezte végig a válogatósorozatot.

Női kajakban Kovács Katalin zár le egy nagy sorozatot. Háromszoros olimpiai bajnokunk 1996 óta volt részvevője az olimpiáknak, a Rióba induló női négyesbe azonban már nem sikerült beverekednie magát. A Londonban szereplő női kajakosaink közül csak Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Douchev-Janics Natasa teljesítette a válogatási feltételeket, rajtuk kívül még Csipes Tamara és Kárász Anna. De a hírek szerint a négy évvel ezelőtti aranyérmes, Fazekas-Zur Krisztina számára sem zárult be a riói kapu, mert az elmúlt években a négyessel világbajnoki címet szerző Vad Ninettával közösen ő is meghívást kapott csapathajós edzésekre. Pillanatnyilag Kozák, Szabó és az egyesben remekül teljesítő Csipes Tamara helye biztos a négyesben. A legfontosabb kérdések eldőltek a válogatókon, de a Rióba utazó magyar kajak-kenu válogatott összetétele csak a moszkvai Európa-bajnokság után válik véglegessé.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »