„Kik a szerzetesek?” – Kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban

„Kik a szerzetesek?”  – Kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban

Május 11-én több mint száz látványos fényképből álló kiállítás nyílt meg a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban, amely szeptember 30-ig látható.

Ferenc pápa kezdeményezésére 2015-ban ünnepeltük a szerzetesek évét. A budapesti Fuga galériában abban az évben szeptemberben volt látható a Szerzetesek című nagyszabású fotókiállítás, amely a magyarországi női és férfi szerzetesi közösségek mindennapjaiba, belső életébe, istentiszteletébe nyújtott betekintést.

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Párbeszéd Háza segítségével a Tihanyi Bencés Apátság újra bemutatja a tárlatot. Május 11-én a több mint száz fényképből álló válogatást ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban Barkó Ágoston OSB igazgató, Haris László kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Korzenszky Richárd OSB, a tihanyi apátság nyugalmazott elöljárója.

Korzenszky Richárd megnyitóbeszédében több tihanyi élményét mesélte el, amikor a „barátokat”, a bencéseket – a filmekből ismert sztereotípiák nyomán – mint furcsa, szótlan, zord, nagy csuklyás ruhát viselő alakokat a félsziget barlangjaiban, erdőkben álló „cellákban” keresték. Az apátság nyári látogatói már régóta jelezték, leginkább arra lennének kíváncsiak, ma hogyan élnek a szerzetesek, kik is valójában, mivel foglalkoznak, mi tölti ki a napjaikat.

Hírdetés

A szeptember 30-ig látható kiállítás kiválóan alkalmas arra, hogy a manapság egyre kevesebbet olvasó, a képi ábrázolásokból tájékozódó ember minél több valóságos dolgot megtudjon a szerzetesek értékes szolgálatáról: a romapasztorációtól a betegápoláson át a szépen végzett liturgiákig.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »