Kijutottak a riói olimpiára a Benedek-legények

Ha a legvége kissé nehezebben is ment, de a magyar férfi vízilabda-válogatott a trieszti olimpiai selejtezőtornán a pénteki negyeddöntő megnyerésével kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra.

Benedek Tibor idén Európa-bajnoki bronzérmes együttese 8-7-re legyőzte a német csapatot, ezzel biztosította helyét a legjobb négy között, és a riói mezőnyben egyaránt. Varga Dánielék sikerével már 106 magyar sportoló rendelkezik olimpiai indulási joggal, és a vízilabda az egyetlen csapatsportág, amelyben a magyarok képviseltetik magukat Rióban.

A németek elleni találkozó elején Erdélyi Balázs szerzett vezetést a magyaroknak, de a hasonlóan eredményes folytatás az ellenfél hatékony védekezése miatt ekkor még elmaradt, több gól nem született az első negyedben. A második felvonásban a németek két gólt szereztek, a különbség ennek ellenére nőtt, Manhercz Krisztián duplájának, Varga Dénes büntetőjének, és Nagy Viktor védéseinek köszönhetően.

A játék képe egy ideig a folytatásban sem változott, a harmadik negyedben Varga Dénes duplázott, a negyedikben viszont sorozatban négyszer volt eredményes a német válogatott. A magyar csapat sokat hibázott támadásban, de némi szerencsével egy gólt megőrzött korábbi tetemes előnyéből, így váratlanul izgalmas hajrát követően egy góllal nyert. Brazíliában a férfiak mellett a belgrádi Eb-n aranyérmes női válogatott is ott lesz az olimpián.

„Nem hiszem, hogy volt az életünkben nehezebb hét, mint ez: sok volt a vesztenivaló, ezt mindenki tudta. Itt álmokról van szó, és ez az álom megvalósult, sokat tettünk ezért ezzel a csapattal” – nyilatkozta a németek elleni győzelmet követően Benedek Tibor az M4 Sportnak. A szövetségi kapitány hozzátette, együttese saját magának köszönheti, hogy az utolsó pillanatra hagyta a döntést. „Ilyen nagy terhe még nem volt a magyar vízilabdának, nem engedhettük meg, hogy ne legyünk ott Rióban” – értékelt a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek.

„Nagyon boldogok vagyunk, nekem életem egyik legnagyobb, legfontosabb mérkőzése volt – mondta az egy gólt szerző Szivós Márton az M4 Sportnak. – Igazságtalan lett volna a döntetlen, buta gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek.” Varga Dániel csapatkapitány úgy nyilatkozott, nehéz volt ez a hét, „ennél könnyebb lesz olimpiát nyerni. A Szolnok játékosa kifejtette, minden logikus, ami történt a tornán, ahol mindenki az életéért és az álmaiért küzd. Hozzátette, a csapatból mindenki nagyon fáradt, a klubszezon közepén, a bajnoki döntők közelében rendezik a tornát, amelyen „azok nyernek, akik jobban hisznek, akiknek nagyobb szívük van”.

„Sokkal jobb a dicsőségért játszani, mint a szégyen elkerülése miatt. Jó lenne megnyerni a trieszti tornát, ha már itt vagyunk, de a fő célunkat már elértük: még egy párszor megkérem a többieket, hogy mondják el, ott vagyunk Rióban!” – tette hozzá Varga Dániel. A trieszti torna elődöntőjében a magyar együttes a Hollandia-Franciaország párharc továbbjutójával találkozik szombaton 19 órakor. Románia válogatottja este 21.30-as kezdéssel a házigazda olasz együttessel küzd meg a riói kvótáért.

Negyeddöntő:
Magyarország-Németország 8-7 (1-0, 4-2, 2-1, 1-4)
————————————————-
a magyar csapat gólszerzői: Varga Dé. 3, Manhercz, Erdélyi 2-2, Szívós 1


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »