Kijött a lista, ők pályázhatnak az ingyen napelemekre

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A közelmúltban vált elérhetővé országosan a régóta várt napelemes támogatás. A csomagot alacsony jövedelmű háztartásoknak hozták létre, célja pedig az, hogy elősegítse a napelemes beruházásokat és a fűtéskorszerűsítést. A programban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el az olyan ingatlanoknál, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint között van.  A programhoz egy 25 pontból álló értékelési szempontrendszer tartozik. A tételek többségét a dokumentáció és a különböző igazolások adják, a 25 közül több pedig nem lesz mindenki számára releváns – gondnoki nyilatkozatra például nagy valószínűséggel nem minden pályázónak lesz szüksége. Ezen kívül meg kell felelni a pályázati kiírás céljainak, azaz az emissziócsökkentésnek vagy az energiahatékonyság növelésének, a különböző feltételeknek, műszaki, szakmai és finanszírozási előírásoknak. A programban csak a kiírásban megjelölt tevékenységekkel lehet részt venni, a beruházásokat pedig olyan kivitelezőkkel kell elvégeztetni, akik szerepelnek a pályázat oldalának regisztrációs listájában.

Külön érdemes kiemelni egy, a végleges kiírásban szereplő módosulást, amely a korábbi tervezetben még nem szerepelt. Bevezettek ugyanis egy, a háztartásban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyekre, illetve az otthon földrajzi helyzetére vonatkozó pontrendszert. Az újítás hátterében az elképzelés feltételezhetően az volt, hogy még inkább célzott legyen a támogatás. Egy gyermektelen háztartás egy pontot kap, míg egy egygyermekes kettőt, egy kétgyermekes pedig hármat. Ha az ingatlanban legalább három gyermek él, már négy pont jár. Az otthon fekvésének elbírálásakor a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) kormányrendelet 2. számú mellékletét veszik alapul, ez megkülönböztet nem kedvezményezett, kedvezményezett és fejlesztendő járásokat. Ezek után ebben a sorrendben egy, kettő, illetve három pont jár.

Hírdetés

A maximális pontszám tehát hét, míg a minimális kettő. Támogatást azoknak a pályázóknak adnak, akik a 25 tételes rendszerben minden pontra megfelelt vagy nem releváns értékelést, illetve az utolsó két tétel esetén pontszámot kapnak. A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg. Az egyes szakaszokra beérkező, az elvárásoknak megfelelő pályázatokat a pontszám alapján sorrendbe állítják, majd az elérhető keretet felosztják. A nem megfelelő energia- és költséghatékonyságú pályázatokat elutasíthatják. A támogatói előterjesztést megelőzően régiós bontás szerint, több körben folytatnak majd értékelést. A folyamat végén a pályázat támogatásáról; csökkentett összköltséggel, csökkentett mértékkel, illetve feltétellel történő támogatásáról; esetleg a pályázat elutasításáról fognak dönteni. A pályázati felhívás vagy a jogszabályok megsértése miatt ugyanakkor utólag még visszavonhatják a támogatást.

Mikor vonhatják vissza a támogatást?

A pályázati kiírás hosszan részletezi azokat a tényezőket, amelyek miatt utólagosan törölhetik a támogatást. Ha például a Támogatói Okirat hatályba lépését követő 6 hónapon belül a beruházás nem kezdődik meg, vagy a kedvezményezett nem jelzi a késedelmet, a lebonyolító szerv visszavonhatja korábbi döntését. Hasonló a helyzet, ha a projekt végül nem valósul meg. Problémát jelenthet az is, ha a beruházást a szükséges engedélyek nélkül valósítják meg. Amennyiben valamely ellenőrzés során kiderül, hogy a támogatott mégsem volt jogosult, a kedvezményezett visszavonja megtett nyilatkozatát, vagy nem teljesíti megfelelően, esetleg el is hagyja valamely beszámolási kötelezettségét, utólagosan szintén visszavonhatják a megítélt keretet.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »