Kijön-e matematikailag egy magyar párt önálló indulása?

Köztudott már, hogy a Most-Híd visszautasította az MKP-val való koalíciós indulást, így marad a politikai megosztottság vidékünkön. A megegyezés meghiúsulása óta megindultak az újabbnál újabb mozgolódások. Összefogás néven immár az ötödik magyar formáció szerveződik, bár deklarálták, hogy választási pártnak képzelik el, melyen megvalósulhat az az összefogás, ami az MKP-Híd koalícióval nem jött létre.

De emlékezhetünk, a mérhetetlen támogatottsággal rendelkező Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és Simon Zsolt Magyar Fóruma is éppen ezt a jelmondatot tűzte zászlajára.

Valamennyi formáció el van foglalva a saját gondjával-bajával, csupán egy dologgal nem foglalkozik senki, a matematikával.

Bár korántsem vagyok statisztikus, de Gyurgyík László tanár úr óráin igyekeztem figyelni, így bátorkodtam kicsit számolgatni, hogy mennyien is vagyunk és van-e értelme egyáltalán ennek az egész politikai játszadozásnak.

A Szlovákiai Statisztikai Hivatal adatai szerint 1991-es népszámláláskor 567 296-an voltunk magyarok a Felvidéken. Tíz évvel később, 2001-ben 520 528-ra csökkent a számunk (8,3%-os csökkenés), 2011-ben pedig a lélektani félmillió alá estünk: 458 467 (11,9%-os csökkenés). Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a két év múlva esedékes népszámláláson 404 ezer és 420 ezer között lesz a számunk. Ha pedig a két népszámláláson mért csökkenésünk átlagát vesszük alapul, akkor kb. 412 ezer prognosztizálható. Ez Szlovákia 2017-es adat szerinti összlakosságához viszonyítva 7,6%.

A különböző szlovák elemzők egybehangóan magasabb részvételt jósolnak a 2020-as februári parlamenti választásra, így az 5%-os bejutási küszöb is arányosan emelkedik. 60-70%-os részvétel esetén akár 160 ezer szavazat is kellhet a mágikus 5% eléréséhez.

Hírdetés

Kiindulva a 2016-os exitpoll és az idei köztársasági elnöki, illetve EP-választások eredményeiből, a Most-Híd hozzávetőlegesen 60-70 ezer magyar szavazatot vihet el a közösből, ami bár nem sok, ahhoz épp elég, hogy keresztbe tegyenek konkurenseiknek. Ennyire az érdekek és a különböző kapcsolatok, valamint az elvakult támogatóik révén szert tehetnek.

A 2016-os exitpoll, illetve egyéb elemzések 10% közé helyezik azon magyar szavazatok arányát, melyek szlovák pártoknál kötnek ki, reálszámokat tekintve ez 30-45 ezer szavazat.

A magyar pártok támogatottsága 2004 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A távolmaradók pontos arányát nehéz megítélni, de az utóbbi évek választásainak eredményéből kiindulva a szám megközelítheti (sőt, akár túl is lépheti) a magyar szavazóbázis egynegyedét (80-90 ezer).

A 4-5 magyar párt, a különböző mozgalmak, a bugári „charakeres” politika, az MKP bizonytalankodása mára mélypontra juttatta a felvidéki közhangulatot, így a negatív tendencia csak fokozódni fog (legalábbis semmi sem indokolja ellenkezőjét). Tehát nem, hogy növekedne, de egyenesen továbbcsökken a szavazástól távolmaradók aránya, mely végleg megpecsételi egy esetleges önálló magyar indulás esélyeit akkor is, ha azt egységnek vagy összefogásnak hívjuk, ha valójában osztódnak a szavazatok. Ha a számokat ugyanis egymás mellé tesszük, akkor világosan látszik, hogy egyedül az 5%-os küszöb egyszerűen nem teljesíthető. Matematikailag.

70 ezer Híd szavazat + 80 ezer nem szavazó + 30 ezer szlovák pártokra szavazó = 180 ezer, maradék: potenciálisan megszerezhető 150 ezer szavazat, mely 69% fölötti részvételi aránynál már semmire sem elég. Ennek alapjául pedig a legalacsonyabb becsült értékeket vettem.

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »