Kijevbe utazott a Vatikán „külügyminisztere”

Kijevbe utazott a Vatikán „külügyminisztere”

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek május 18-tól, szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket – közölte a Szentszék Twitter-fiókján május 17-én, kedden.

Az államközi kapcsolatokért felelős Gallagher érsek hivatalosan a Vatikán és Ukrajna közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének harmincadik évfordulója alkalmából utazott a kelet-európai országba.

A látogatás programja szerint a vatikáni külügyminiszter felkeresi Lviv (Lemberg) és Kijev városát, valamint más háborús helyszíneket: így kívánja tanúsítani „Ferenc pápa és a Szentszék közelségét, valamint hangsúlyozni a párbeszéd jelentőségét a béke helyreállítása érdekében” – írta az államtitkárság mikroblogján.

Paul Richard Gallagher május 18-án, szerdán elsőként Lvivben Ihor Voznyak görög katolikus érsekkel találkozott, majd felkereste a város egyik menekültközpontját. Május 19-én, csütörtökön a szentszéki államtitkárt a régiót vezető Makszim Kozickij fogadta, valamint találkozott Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetőjével. Jelen volt Stanisław Gądecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke.

Május 20-án, pénteken Gallagher érsek az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával találkozik, amit a tervek szerint sajtótájékoztató követ. A városokban a szentszéki államtitkárság képviselője felkeresi a háborús helyszíneket is.

Hírdetés

A Szentszék kiemelte, hogy Gallagher érsek látogatását már a háború február 24-i kirobbanása előtt tervezték, de a vatikáni diplomata koronavírusos megbetegedése miatt azt el kellett halasztani.

Paul Richard Gallagher számít a Vatikán eddigi legmagasabb rangú képviselőjének, aki a háború kezdete óta Ukrajnába látogat. Korábban többek között Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője, valamint Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa járt Ukrajnában.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »